Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Gezelim, Görelim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
geldi, kurma, televizyonu, turizm, zamanı

Turizm Televizyonu Kurma Zamanı Geldi !

Eski 09-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Turizm Televizyonu Kurma Zamanı Geldi !

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu ile turizm medyası ve turizm yazarlığı üzerine oldukça detaylı bir söyleşi gerçekleştirdik

Nilgün ATAR – TurizmHaberlericom Yaklaşık dört yıldır turizm sektörü için düzenli yazıyor ve araştırmalar yapıyorum Bu süreç içinde aklıma takılan pek çok soruyu, bilgi ve deneyimlerinden dolayı güvenilir kaynak olarak gördüğüm TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu'na sordum

İşte ülkemizdeki turizm medyası ve turizm yazarlığına ışık tutacak, çok önemli mesajların verildiği açıklamalar:

NAtar- Ülkemizdeki basılı, görsel ve internet haberciliği yapan turizm medyasının, geçmişten günümüze kadar olan gelişim sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

KKöfteoğlu- Turizm geliştikçe sektöre yönelik yayın sayısı da artıyor Yaptığımız araştırmaya göre, günümüzde Türkiye'de 29'u kişiler tarafından, 14'ü kurum ve kuruluşlarca, 5'i bilimsel ve 9'u elektronik ortamda olmak üzere, turizme yönelik toplam 60 süreli yayın çıkıyor Günlük gazetelerde artık turizm haberlerine bakan birileri var Bunlar olumlu gelişmeler

NAtar- Turizm yazarlığının önemi ülkemizde yeterince anlaşıldı mı?

KKöfteoğlu- Tam olarak anlaşıldığı söylenemez Bunu anlaması gereken öncelikle turizmden ekmek yiyen sektör temsilcileridir Bazı tesislerin açılışlarına turizm yazarlarını davet etmektense ağırlıklı olarak magazin basını çağrılıyor

Son zamanlarda basında yer alan bir SPA otelinin yöneticisi, yaptıkları işin basına doğru yansıtılmadığından şikayet edince; ona “Siz tesisinizi turizm yazarlarına mı yoksa başkalarına mı tanıttınız” diye sorduğumda bir şey söyleyemedi Sektör temsilcileri kime konuşacaklarına karar vermeli

NAtar- Ulusal gazetelerimizde spor, magazin, siyaset, kültür sanat olmak üzere her konuda yazan köşe yazarları var ancak sürekli turizm üzerine yazan köşe yazarı yok Bu konuda neler söyleyeceksiniz? Bu bir eksiklik değil midir?

KKöfteoğlu- Derneğimizin ilk başkanı rahmetli Haluk Durukal, günlük gazetelerde ilk kez turizm köşe yazarlığı yapanların başında geliyor Bu bayrağı derneğimizin kurucu üyelerinden Fehmi Köfteoğlu ile Suat Töre aldı Köfteoğlu'nun bir dönem Dünya ve Referans Gazetesinde köşesi vardı Töre ise Gazeteciler Cemiyeti'nin gazetesinde yazmaya devam ediyor

Günlük gazetelerde, gezi yazarlığı yapan dostlarımızı saymazsak, turizmin endüstriyel boyutunu irdeleyen birinin köşesi olmadığını görüyoruz Bence bu büyük bir eksiklik Bunu da, eğer bir ihtiyaç olarak görüyorsa talep edecek kesim sektörün temsilcileridir Üstelik, verdikleri yüklü reklamlardan dolayı en büyük müşterisi oldukları gazetelere bunu rahatlıkla kabul ettirmeleri de mümkün

NAtar- Bu boşluğu internette giderek çoğalan turizm haber siteleri dolduruyor İnternette turizm haberciliği yapan kaç tane turizm sitesi var? Bu siteleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

KKöfteoğlu- Doğrudur, gazetelerin boşluğunu çevrimiçi siteler dolduruyor Bu konuda ilk olarak Turizm Gazetesicom, ardından Turizmde Bu Sabahcom devreye girdi Şimdi baktığımızda site sayısının 7-8'e ulaştığını görüyoruz Bu sitelerin çok önemli bir görevi var Bunlar, doğrudan hedef kitleye sesleniyor Bu sitelerdeki bir haberin bile günlük gazetedeki etkili köşe yazarı kadar izlendiğine inanıyorum

NAtar-Ülkemizdeki turizm yazarlarının sayısı hakkında bir rakam verebilir misiniz?

KKöfteoğlu- Bu konuda kesin rakam vermek biraz zor Şöyle ki, bizim 60 üyemiz var Ama bize üye olmayan, çeşitli gazete ve dergilerde ağırlıklı olarak gezi, yeme-içme –ki bunları turizmden ayırmak imkansız- yazan dostlarımız var Bunları da kattığımızda sayının 80 kişiye ulaşacağını tahmin ediyorum Henüz üyemiz olmayan dostlarımızı da TUYED çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz

NAtar- Düzenli takip ederek okuduğunuz ve beğendiğiniz turizm yazarları kimler?

KKöfteoğlu- İşim gereği mümkün olduğunca hepsini izlemeye çalışıyorum Gezi yazarlarından Mehmet Yaşin, TRT'den Nuray Yılmaz ve Haluk Özözlü'yü çok beğeniyorum İnternet sitelerinde de Bahattin Yücel, Fehmi Köfteoğlu, Deniz Tüfekçi, Cem Polatoğlu, Nizamettin Şen ve Zafer Cengiz'i beğeniyorum

NAtar- Sizce iyi bir turizm yazarı olmanın altın kuralları neler?

KKöfteoğlu- Bu konuda çok şey sayılabilir Bence en önemlileri şunlardır:
Kimsenin lobisini yapmayacak, kimseyi de bilerek batırmaya kalkmayacak Varsayımlar yerine rakam veya olgularla konuşup yazacak

Dünyadaki gelişmeleri iyi okuyup, anlayacak

Yalakalık, şantaj veya hile yaparak reklam alma yoluna gitmeyecek Bilerek yalan haber yapmayacak, haber hırsızlığına kalkmayacak ve bilmeden hata yapmışsa onu düzeltmenin erdem olduğuna inanacak

NAtar- Ülkemizdeki turizm yazarları turizm sektörü içinden mi yoksa turizm konusuna ilgi duyarak kendisini bu alanda geliştiren kişiler mi? Bu anlamda genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

KKöfteoğlu- Türkiye'de borsa açıldığında henüz borsa muhabiri yoktu Muhabirler işin mutfağında yetiştiler Bazıları çok parayı görünce borsacılığa soyundu Turizmde de aşağı yukarı benzer bir durum var Turizm yazarlığını öğreten bir kurum veya birim olmağından bu alana merak saranlar kendi kendilerini yetiştiriyor Borsacılardan tek farkımız, turizmcilerin yazarlığa soyunmuş olması

NAtar- TUYED'in kuruluş amacı ve hedeflerinden bahsedebilir misiniz? Kaç üyeniz var? Üyeleriniz içinde turizm sektöründen gelen kaç yazar var?

KKöfteoğlu- TUYED, ilk kongresini 26 Kasım´ 1997´de yaparak çalışmalarına başladı TUYED, Türkiye´de hızla gelişen, her alanda uzmanlaşma sürecinin basın yayın alanındaki yansımasının bir ifadesi olarak kuruldu Halen 60 üyemiz var Üyelerimizin 36'sı çeşitli yazılı ve görsel medyada aktif olarak görev yapıyor Üyemizin 8'i akademisyen, 5'i gezi yazarı, 5'i aynı zamanda Sivil Toplum Kuruluşu Başkanı ve biri gelen turizm gazeteciliği ve yayıncılığının örgütlenerek geliştirilmesi için reklamcı, diğerleri de serbest olarak çalışıyor Hepimiz, ihtiyaç haline çabalıyoruz

NAtar- Hıncal Uluç, Haşmet Babaoğlu, turizm ve sorunları üzerine birkaç yazı yazdı köşelerinde Bazı turizm yazarları da bu yazıları eleştirerek değerlendirdi Atilla Dorsay'da HD sistemini eleştiren bir yazı yazdığı için turizmcilerden tepki almıştı “Dorsay turizmi eleştiremez mi?” başlıklı köşe yazıma turizmciler karşı çıktığından, ben de payımı aldım bu eleştirilerden

Sizce sadece turizm eğitimi görmüş, sektör içinden kişiler mi turizm için yazmalı?

KKöfteoğlu- Öncelikle Atilla Dorsay'ın bazıları tarafından fazla bilinmeyen bir özelliğini anlatmak istiyorum Sayın Dorsay, “Büyük Anadolu Turu” diye bilinen, şimdi mumla aranan kültür turları döneminde Fransızca rehber olarak görev yaptı Dolayısıyla konuyla ilgili bilgisi olduğundan, onun eleştirme hakkı olduğuna inanıyorum Diğerlerine gelince, onlar da turizmi eleştirebilir Biz, kaleme alınan yazının, araştırma veya olgular üzerine mi, yoksa varsayım üzerine mi kurulduğuna bakalım Kişi, “Şimdi moda turizm Hadi ben de döktüreyim” mantığıyla mı yazmış? Yoksa gezmiş, gözlemlemiş, konuşmuş da mı yazıyor? Ezbere konuşuyorsa, onu ciddiye almayız olur biter!!! Söylediklerinde haklılık payı varsa sektörün içinde veya dışında olması hiç fark etmez

NAtar- Ülkemizde TUYED'den başka turizm yazarlarını bir çatı altında toplayan ve temsil eden kaç kuruluş var?

KKöfteoğlu- Bizden önce kurulan Aturjet diye bir tabela derneği var Bunların tek işi “Güzellik Yarışması” düzenlemek Derneğimizin kurucuları bu gibi durumlara tepki göstererek, turizm yazarlarının çatı örgütü TUYED'i kurdular Bunun dışında bir ara Ankara'da Turizm ve Çevre Gazetecileri diye bir oluşum vardı, sonu ne oldu bilmiyorum

NAtar- TUYED'in turizm yazarları, turizm medyası ve turizm sorunlarına yönelik projelerinden bahsedebilir misiniz?

KKöfteoğlu- TUYED üyeleri şimdiye kadar sayısız rapor ve araştırma üretti “Sektörle Buluşmalar” adı altında havayolundan kruvaziyere, kongre turizminden telif haklarına, turizmde sanatın gücünden turizm reklamlarını kimin finanse ettiğine kadar birçok konuyu paneller dizisinde ele aldık Üyelerimiz üniversite ve yüksek okullarda turizm okuyan gençlerle sık sık buluşup fikir alışverişinde bulunuyor Web sitemizde tüm panellerimizin notları ile araştırmalarımızı yayınlıyoruz Önümüzdeki dönemde panellerimizi Anadolu'ya yaymaya karar verdik Her ilde, il özelinde turizm konularını irdeleyip masaya yatıracağız

NAtar- TUYED olarak turizm yazarlarına yönelik eğitim ve seminer faaliyetlerinizi anlatır mısınız?

KKöfteoğlu- Bir dönem sadece üyelerimize yönelik turizm duayenlerinin katıldığı, konuşulanların bazılarının yazılmayacağı sohbet toplantıları yapıyorduk Şimdi bu sohbetleri de canlandıracağız Bunun dışında bazen çeşitli kurumların turizm gazetecilerine yönelik seminerlerine bizden bir arkadaş katılıp görüşlerimizi aktarıyor

NAtar- Ülkemizde çeşitli kurum ve kuruluşlar “yılın en iyi turizm yazarını” seçiyorlar Sizce bu ödül verilirken hangi özellikler değerlendiriliyor?

KKöfteoğlu- TUYED kurulduğu yıldan 2002 yılına kadar her yıl “Turizm Ödülleri” verdi Son birkaç yıldır bu ödülleri çeşitli nedenlerden dolayı veremedik

Hayat boşluk kabul etmiyor Bizim yapamadığımızı başkaları ve ne yazık ki çoğu kez “Tut beni tutayım seni”anlayışı ile objektiflikten uzak, başka kaygılarla vermeye başladı Turizm basın ödüllerini TUYED verir, bunu da 2008'den itibaren yeniden vereceğiz

NAtar- Kadın turizm yazarlarımızın sayısı sizce yeterli mi? Yazılarını beğendiğiniz ve takip ettiğiniz kadın turizm yazarı var mı?

KKöfteoğlu- Turizmde kadın yazar sayısı ne yazık ki fazla değil Topu topu 3–5 yazar var Gerçi bazen yazar ile muhabir karıştırılıyor Örneğin sizin gibi köşesi olanlara yazar, Eda Özsoy veya Özlem Kapar gibi arkadaşlarımız da editör-muhabir olarak kabul ediliyor Klasik olacak ama hepinizi beğeniyorum

NAtar- Son yıllarda ülkemizdeki televizyon kanalları bölgesel tanıtım ile ilgili programlara ağırlık vermeye başladılar Doğal ve tarihi zenginliklerimiz tanıtılırken sorunlarda halka anlatılıyor Turizm bilincinin ve tatil kültürünün geliştirilmesi, turist olarak haklarının öğretilmesi, tatil programlarının tanıtılması açısından; sizce “Turizm televizyonu” kurulmasının zamanı gelmedi mi?

KKöfteoğlu- Televizyonda bölge-şehir tanıtımını en iyi yapanlardan biri TRT'deki Nuray Yılmaz ve NTV'deki Tayfun Talipoğlu'dur Her ikisi de bir dönem bu çalışmalarından dolayı TUYED ödülü aldı Bu aralar televizyonlarda ağırlıklı olarak tesis tanıtan programlar var

Bir turizm televizyonunun kurulma zamanı geldi İnternet sayesinde çok büyük yatırımlara gerek kalmadan İnternet Turizm TV'yi bölge-şehir tanıtımında etkin olarak kullanabiliriz

NAtar- Turizm yazarları pek çok konuda yazıyorlar Ancak rehberlerin ve acentaların sorunlarını detaya inerek yazan, araştıran, sorgulayan çok az kişi var Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

KKöfteoğlu- Konuların en ince ayrıntısına kadar araştırılarak yayınlanma ihtiyacı belirdiğinde, buna uygun gazeteci ve yazarların sayısı da artacaktır

Turizm, en fazla kayıt dışılığın olduğu sektörlerin başında geliyor Yanılmayı çok istiyorum ama sanki, sektörden ekmek yiyenler rakamla-araştırmayla uğraşanı çevrelerinde fazla görmek istemiyor gibi

Sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen “Araştırmacı Gazetecilere” sektörde ihtiyaç duyulması halinde inanın bu sayı hızla artar

NAtar- Türkiye Turizm Yazarları Birliği ve Uluslararası Turizm Yazarları Enstitüsü'nün kurulması yönünde yapılan çalışmalar hangi aşamada? Böylesi bir yapılanma turizm sektörüne, ülkemize, görsel ve basılı turizm medyasına neler kazandıracaktır?

KKöfteoğlu- Bence önemli olan derneklerin adları değil, işlevleri Türkiye Turizm Yazarları Birliği diye oluşuma gerek varsa kuruluşuna öncülük edebiliriz Çevremizde “adı kendinden menkul” nice tabela derneği var zaten Bir derneğin adının “afili” olmasıyla daha işlevsel olacağına inanmıyorum Böyle bir birlik, turizmle ilgili yazan-çizen herkesi kucaklayacaksa neden olmasın?

NAtar- TUYED olarak Üniversitelerle ve yerel yönetimlerle turizm konusunda nasıl bir paylaşım içindesiniz? Ortak çalışmalar ve işbirliği yapıyor musunuz?

KKöfteoğlu- Biraz önce de söyledim üyelerimiz zaman zaman üniversitelere konuk eğitmen veya konuşmacı olarak gidip, deneyim ve birikimlerini aktarıyor Yerel yöneticilere gelince, panellerimizi Anadolu'ya yayma kararı aldığımızdan söz etmiştim İşte bu karar çerçevesinde yerel yönetimlere gidip, onlara da deneyim ve birikimlerimizi aktaracağız Onlara marka oluşturma, turizm stratejisi belirleme, hangi turistik ürünü ön plana çıkarmalı? gibi konularda destek vereceğiz

NAtar- TUYED'in yeni üyesi Turizm Haberlericom hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

KKöfteoğlu- Derneğimize alınan üyeler yılda iki kez toplanan Değerlendirme Kurulu tarafından onaylanıyor Değerlendirme Kurulumuza Turizm Haberleri com'u hazırlayan Aydın Bey ile sizin başvuru talebiniz geldi Bu talebiniz bizi mutlu etti, çünkü sizleri de aramıza alarak daha da güçleneceğiz Turizm Haberlericom diğer sitelerden farklı bir özelliğe sahip; hem habercilik yapıyorsunuz hem de hem de sektörden ekmek yiyenler arasında bir köprü oluşturuyorsunuz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com