Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dünya, edebiyatında, gelişimi, masal, tarihsel, temsilcileri, türk, türünün, önemli

Türk Ve Dünya Edebiyatında Masal Türünün Tarihsel Gelişimi, Önemli Temsilcileri

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türk Ve Dünya Edebiyatında Masal Türünün Tarihsel Gelişimi, Önemli Temsilcileri

Türk ve Dünya Edebiyatında Masal Türünün Tarihsel Gelişimi, Önemli Temsilcileri
Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikayelerine masal denir

Masallar, meydana geldikleri zaman bir kişinin malıyken , yaygınlaştıkça, yöreden yöreye, ülkeden ülkeye geçtikçe halkın malı olurMasal , anonim bir türdür

Masallarda genellikle iyilik-kötülük, doğruluk- haksızlık- adalet- zulüm , alçakgönüllülük – kibir… Gibi zıt durumların temsilcisi olan kişilerin mücadelelerinden veya insanların ulaşılması güç hayallerinden söz edilir

Masallarda yer ve zaman kavramları belirsizdir

Anlatımda genellikle geniş zaman veya öğrenilen geçmiş zaman kipi ( -mişli geçmiş) kullanılır

Anlatım kısa ve yoğundur

Masal kişileri her tabakadan seçilebilirmasallarda cinler , periler, devler: de rol alır

Masalların bir kısmı hayvanlarla ilgilidir

Masalların çoğu “ bir varmış, bir yokmuş …” ya da “ evvel zaman içinde , kalbur saman içinde …” gibi ifadelerle başlarbunlara tekerleme ya da döşeme denirtekerlemeden sonra olay ve dilek bölümleri gelirTürk masallarında dilek bölümü “ onlar ermiş muradına … “ ya da “ gökten üç elma düştü …” biçiminde başlarforumsinsinet

Masallarda milli ve dini motiflere hemen hiç yer verilmez

Masallarda genellikle bir eğitim amacı saklıdır masallar bu yönüyle didaktik (öğretici) bir nitelik taşır

Günümüzde bellli bir kişinin ortaya koyduğu yapma masallarda yazılmaktadır
Türk masalları üzerinde, bizde PERTEV NAİLİ BORATAV , EFLATUN CEM GÜNEY … gibi kişiler çalışmışlardır

Masal türünün Hindistan’da doğduğu sanılmaktadır

Masal Türünün Önemli Eserleri
Binbir Gece Masalları (Doğu Masalı)
Grimm Kardeşlerin Masalları( Alman Edebiyatı)
Andersen Masalları ( Danımarka Edebiyatı)
Perrault Masalları ( Fransız Ed)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com