Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eskişehirkütahya, nedenleri, savaşlarının

Eskişehir-Kütahya Savaşlarının Nedenleri

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

IIİnönü muharebesinde Türk ordusu galip gelmesine rağmen dağılmış durumdaki Yunan ordusunu etkili bir şekilde takip edememiştir Bu durum Türk ordusunun aslında henüz büyük bir güce ulaşmadığını göstermiştir Yunan generalleri daha güçlü bir ordu hazırlayarak son bir taarruzla Ankara’yı işgal edebileceklerine inanmışlardır Bu amaçla büyük bir hazırlık başlatılmış hatta Yunan Kralıda Anadolu’ya gelerek zaferin kesin olduğunu göstermek için gazetecilere Ankara’da basın toplantısı için randevu vermiştir

Yunan ordusunun amaçları şunlardır:
• İnönü yenilgileri nedeniyle kaybettiği saygınlığını yeniden kazanmak
• İtilaf Devletlerinden aldığı yardımı artırmak
• Ankara’yı işgal ederek Sevr antlaşmasını TBMM’ye kabul ettirmek
• TBMM ordusunu ortadan kaldırmak

Yunan ordusu Anadolu’ya ulaşabileceği en büyük gücünü toplayarak taarruza geçmiştir Türk ordusu ise yeteri kadar güç toplayamadığı için Yunan ordusuna karşı etkili bir savunma gerçekleştirememiştir Bu nedenle Türk ordusu Mustafa kemal Paşa’nın emriyle Sakarya Nehrinin doğusuna kadar geri çekilmiştir

Türk Ordusunun Geri Çekilmesinin Amaçları Şunlardır:
• Daha uygun bir savunma hattı oluşturmak
• Tamamen imha edilmeyi önlemek
• Yunan ordusunu ikmal noktalarından uzaklaştırarak disiplinini bozmak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com