Şok Ve Bilinç Kaybinda İlk Yardim |
08-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Şok Ve Bilinç Kaybinda İlk YardimŞok Ve Bilinç Kaybinda Ilk Yardim ŞOK Kelime anlamı SARSILMA demektir Dolaşım sistemindeki kanın çeşitli nedenlerle azalması, hücrelere yeterli oksijenin gelmemesi sonucu ortaya çıkar 1Belirtileri -Kaza yerinde sessiz, sakin, hiç hareket etmeyen bir yaralının bilinci yerinde olmayabilir -Deri soğuktur ve soluktur, -Soğuk ve yapışkan bir terleme görülür, -Gözler göz çukuruna batmış şekilde sanki burnu sivrilmiş gibidir -Nabız zayıftır ve hızlıdır -Solunum hızlanmıştır 2 Yapılması Gerekenler -Uygun bir yere sırtüstü yatırınız -Etrafındaki kalabalığı dağıtınız -Az hareket ettirmeye çalışınız -Beynin kan dolaşmasını ve çalışmasını kolaylaştırmak için başta kanama yoksa başı 150-300 aşağı getirip, ayak ucunu 30-40 cm kaldırınız -Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetiniz -Solunum yolu tıkanıklığı varsa gideriniz -Gerekirse yapay solunum ve kalp masajı yapınız -Kanaması varsa kanamayı durduracak önlemi alınız -Kırık varsa atel ile tespit yapınız -Soluk almakta güçlük çekiyorsa baş ve göğüs kısmını hafifçe yükseltiniz -Battaniye ile örtünüz-Yaralı bilinçsiz ise katı yiyecek-içecek vermeyiniz -İhtiyaç durumunda dudakları ve dili birkaç damla su ile ıslatınız BİLİNÇ KAYBI (HİSSİZLİK) VE İLK YARDIM Bilinç kaybı, beynin çalışmasındaki geçici bir duraklamadır Bilinç Kaybında İlk Yardım -Yaralı veya hastaya temiz hava sağlayınız ve solunum yollarının tıkanmasını önleyiniz -Solunum bozulmuş veya durmuşsa suni solunum yaptırınız-Hastayı yana yatırınız(sağa ya da sola) -Giysilerinin boyun, göğüs ve bel kısımlarını gevşetiniz -Battaniyeye sarınız, sıcak uygulama yapmayınız -Yiyecek ve sulu şeyler vermeyiniz -Hastayı yalnız bırakmayınız -Mümkün olan süratle tıbbi müdahaleye naklediniz |
|