Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mübadelesi, nüfus

Nüfus Mübadelesi Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nüfus Mübadelesi Nedir?

Nüfus Mübadelesi Nedir?

Lozan Antlaşmasına göre Türkiye’de kalan Rumlarla Yunanistan’da kalan Türkler karşılıklı yer değiştirecekti Batı Trakya’daki Türklerle İstanbul’daki Rumlar bunların dışında bırakılmıştı
Ancak Yunanistan’ın İstanbul’da daha fazla Rum bırakmak istemesi üzerine ilişkiler gerginleşti (30 Ekim 1918’den önce İstanbul ili sınırlarında t-yerleşenler yerleşik sayılıyordu Yunanlılar ise bütün Rumların yerleşmiş sayılması gerektiği üzerinde duruyordu) Sorun uluslar arası adalet divanına götürüldü (1925)

YunanistanBatı Trakya’daki Türklerin mallarına el koydu ve buralara Türkleri yerleştirmeye başladı Buna karşılık Türkiye de İstanbul’daki Rumların mallarına el koyunca durum daha da gerginleşti 1 Aralık1926’da Atina’da imzalanan bir anlaşma ile siyasi açıdan çözülmüşse de sorun çözüme kavuşamadı

Daha sonra Yunan Başkanı Türkiye’ye gelerek dostluk kurdu 1930 yılında bir Dostluk ve Uzlaşma Antlaşması imzalandı Buna göre yerleşme tarihleri ve doğum tarihlerine bakılmaksızın İstanbul Türkleri ile Batı Trakya Türkleri yerleşmiş sayıldı 1930’da Yunan başbakanı Türkiye’ye geldi ertesi yıl İsmet İnönü Yunanistan’a gitti 1954 yılındaki Kıbrıs bunalımına kadar dostluk devam etmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com