Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
acımak, güntekin, nuri, reşat, romanının, özeti

Reşat Nuri Güntekin Acımak Romanının Özeti

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Acımak özeti Reşat Nuri GÜNTEKİN

ACIMAK KONUSU : Bir öğretmenin geçmişte yaşadıklarının meslek hayatına etkisi

ACIMAK KİTABININ ÖZETİ :
Zehra mektebin başmuallimidirYeni eğitim öğretimin bütün gereklerini yerine getiriröğrencilerle bire bir ilgilenir;fakat öğrencilerin yaptıkları yanlışları asla affetmezİçinde hiç acıma duygusu hissetmezMaarif Müdürü de Zehra’nın bu özelliğinden çok muzdariptirÇeşitli zamanlarda uyarmış olmasına rağmen hiçbir değişiklik görmemiştir
Maarif Müdürü Tevfik Hayri ile Vekil Şerif Hayri Bey Zehra’nın okulunu ziyarete giderlerŞerif Hayri Bey Zehra’ya babasının hasta olduğunu bu nedenle İstanbul’a gidip babasını görmesini ister;fakat Zehra babasının olmadığını o kişinin başka birisi olabileceğini söyler
İki gün sonra Maarif Müdürü’ne bir telgraf gelirZehra’nın babası Mürşit Efendinin ölmek üzere olduğunu muallimin hemen yola çıkmasını bildirir Müdür Zehra’yı çağırtarak hemen gitmesini isterFakat Zehra yine karşı gelir Müdür fazla üstelemez Biraz sonra hazırlanmış elinde çantasıyla Zehra gelir ve gitmeye karar verdiğini söyler
Zehra İstanbul yolunda babasının ailesine yaptıklarını annesini ablasını ve anneannesini nasıl öldürdüğünü ve en sonunda da kendisini bir yatılı okula verip hiç arayıp sormamasını düşünür İstanbul’a varır Eski komşuları Vehbi Bey kendisini karşılar Niçin daha önce gelmediğini babasının ‘Zehra Zehra’ diye öldüğünü söyler Eve vardıklarında babasının başında birkaç kadın vardırbabasını görmek istemez Kendisine babasının eşyalarının bulunduğu sandığın anahtarı verilir Aslında bunu hiç istemez fakat sandığı açar içinde bir günlük vardır Günlüğü okumaya başlar Babasının ilk memuriyet yıllarını annesiyle evlenmesini anneannesinin davranışlarını okur Zehra daha önce bildiği şeylerin hepsini tam tersi olduğunu öğrenirAslında bu olaylarda bütün suçlunun annesi ve anneannesi olduğunu anlar Bundan sonra içinde bir acıma duygusu oluşurHemen gidip babasının ayağını öperBirkaç gün sonra okuluna tekrar döner ve artık Zehra’nın hiçbir eksiği kalmamıştırAcımayı öğrenmiştir

KİTABIN ANA FİKRİ :İnsan kişiler hakkında araştırıp sormadan hükümlere varıp onları yargılayıp mahkum etmemelidir

KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ :

Zehra:Mesleğini çok sevenöğrencilere en iyiyi vermeye çalışan idealist bir öğretmendir

Tevfik Hayri:Maarif MüdürüdürÖrnek bir yöneticidirZehra’ya babacan bir tavırla yaklaşmaktadır

Şerif Hayri Bey:Bölgenin vekilidir

Vehbi Bey:Zehra’nın eski komşusudurBabasının zor zamanında ona yardım etmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com