Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fiilimsiler

Fiilimsiler Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fiilimsiler Nedir?

Fiilimsiler Nedir?

Aslında fiil oldukları halde cümle içinde çekimli halde bulunmayan fiile benzeyen ama fiillerin görevini yapmayan kelimelere FİİLİMSİ denir
Bir cümlede ne kadar fiilimsi varsa o kadar cümlecik vardır Çünkü her fiilimsi bir yan cümlecik oluşturur Çekimli fiilin bulunduğu gruptaki kelimeler temel cümleciği meydana getirirler
Fiilimsiler: a) İsim – fiil b) Sıfat – fiil c) Bağ – fiil olmak üzere üçe ayrılır
1 İsim – Fiiler: Fiil kök ve gövdelerine eklenen “-me -mek -iş” ekleri sonucu meydana gelirler Fiillerin isim gibi kullanılabilen şekilleridir İsim – fiiller; hem bir eylemin adı oldukları için isim hem de özne nesne tümleç aldıkları için fiil olan kelimelerdir
Çalışmak zorundayım
Bütün sorunları anlaşma yoluyla çözebiliriz
2 Sıfat – Fiiler: Varlıkları niteledikleri için sofat yan cümlecik kurdukları için de fiil sayılan kelimelerdir
Sıfat – fiil türeten ekler: “-en -er –acak -miş -dik -esi …” gibi
Çalışkan insandan zarar gelmez
Olacak işin peşinden koşulur
Geçmiş günlerimi çok arıyorum
3 Bağ – Fiiler: Birleşik bir cümlede iki cümleyi bağladıkları için bağlaç; özne nesne tümleç aldıkları için fiil sayılan kelimelerdir Bağ fiillere “ulaç” da denir Çekim ekleri almazlar Cümlede zarf olarak kullanılırlar
Bağ fiiller şu eklerle türerler: “-ip -arak -ınca -ma -ken -dan -dıkça -dikçe …”
Canım sağ oldukça hiçbir şey beni yıldıramaz
İşe gireli gece gündüz çalışıyorum
Sen gelince ben giderim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com