Fiilimsiler Nedir? |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fiilimsiler Nedir?Fiilimsiler Nedir? Aslında fiil oldukları halde cümle içinde çekimli halde bulunmayan fiile benzeyen ama fiillerin görevini yapmayan kelimelere FİİLİMSİ denir Bir cümlede ne kadar fiilimsi varsa o kadar cümlecik vardır Çünkü her fiilimsi bir yan cümlecik oluşturur Çekimli fiilin bulunduğu gruptaki kelimeler temel cümleciği meydana getirirler Fiilimsiler: a) İsim – fiil b) Sıfat – fiil c) Bağ – fiil olmak üzere üçe ayrılır 1 İsim – Fiiler: Fiil kök ve gövdelerine eklenen “-me -mek -iş” ekleri sonucu meydana gelirler Fiillerin isim gibi kullanılabilen şekilleridir İsim – fiiller; hem bir eylemin adı oldukları için isim hem de özne nesne tümleç aldıkları için fiil olan kelimelerdir Çalışmak zorundayım Bütün sorunları anlaşma yoluyla çözebiliriz 2 Sıfat – Fiiler: Varlıkları niteledikleri için sofat yan cümlecik kurdukları için de fiil sayılan kelimelerdir Sıfat – fiil türeten ekler: “-en -er –acak -miş -dik -esi …” gibi Çalışkan insandan zarar gelmez Olacak işin peşinden koşulur Geçmiş günlerimi çok arıyorum 3 Bağ – Fiiler: Birleşik bir cümlede iki cümleyi bağladıkları için bağlaç; özne nesne tümleç aldıkları için fiil sayılan kelimelerdir Bağ fiillere “ulaç” da denir Çekim ekleri almazlar Cümlede zarf olarak kullanılırlar Bağ fiiller şu eklerle türerler: “-ip -arak -ınca -ma -ken -dan -dıkça -dikçe …” Canım sağ oldukça hiçbir şey beni yıldıramaz İşe gireli gece gündüz çalışıyorum Sen gelince ben giderim |
|