Tesettürü Yeniden Düşünmek |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tesettürü Yeniden DüşünmekAyetler, kudreti sadece kendisine mahsus imlerdir Ayetler gök kubbenin altında söylenmiş, söylenmemiş, söylenecek ve söylenemeyecek bütün kelimelerin sonsuzluğa ulanarak önümüze serilişidir Ait olduğu yerin ulviyetindendir Ayet… Geldiği yerin büyüklüğünden, ilk muhatabının güzelliğinden, yıllarca değişmeyen tek söz oluşundan, sadakatinden, vaat ettiklerinden Sen hiçbir şeyken, seni yaratmaya layık gören Ulu’nun, sana sunduğu en sahih yaşam kılavuzu oluşundan, senin ruhunun ahirete ait olan yanının, tüm umutlarının tükendiği noktada yeniden seni hayata bağlayışından… Kopamayaşından… Hayat, içine dahil edilmeyişinin verdiği sıfatsızlıkla üzerine geliyorken, geçmiş günahların aklına tek tek gelip umutsuzluğa düşer gibi yapıyorken, bir camide, çınar gölgesine dayandığında şöyle dünyanın anlamsızlığını sorguluyorken, tam o noktada içine, portakal dilimleri rengindeki güneşi doğduran… Ayet… Sonsuz iman etmen, uygulaman, öğretmen, öğrenmen, içselleştirmen ve anlaman gereken… Ve bunlardan bir tanesi, 6 bin küsur tanede bir tanesi…”Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler” Ayet-i kerimesi… Ne kadar çok duydun değil mi bu ayeti…Kaç kere mütalaa ettin çevrenle, arkadaşlarınla Sayısız yaklaşımlar, teferruatlar, düzine değiştirmeler duydun hakkında,…Başka kaç ayet vardır üzerinde bu kadar konuşulan, kaç ayet vardır bilmediğin siyasi simgeyi boynuna sıkma başla bağlayan, kaç ayettir ki geçmişinden birkaç anıyı jop eşliğinde seanslar halinde sana hatırlatan…Sen evde okulda, başını öne eğip ordan oraya gezinirken, seni mücadelenin, hem de Allah rızası için yapılan bir mücadelenin içine atanSeni sen boş boş yaşıyorken umumiyetle mücahit yapan, devletle, annenle, babanla, kim bilir kaç kişiyle sadece Allah rızası için karşı karşıya getiren… Başlayalım sevgili okur, Sen okuyasın, ben rahatlayayım diye yazıyorum Bu ayetin muhatabı biliriz ki mü’min kadınlardır Söyle diye emrettiği de Rasulullah ve şahsında mü’min kadınlara bu emri hatırlatacak olan erkeklerdir Madem buraya kadar hem fikiriz tutsana kablonun ucundan… Ayet sonsuza kadar değişmeyecek, (değişimin bile değiştiğine tanık oluyorsun Heraklit’e inat) değişim bile değişecekken, işte yine, değişmeyecek olan tek şeydir değil mi “’evet öyle’ demen beni heyecanlandırıyor, hemfikir oldukça gözlerim doluyor, gördüklerime inanamıyorum”…Şey diyorum, başka bir kelime bulamadım sevgili okur Yazı yazıyoruz sonuçta ayet değil ki, değil mi? Demem o ki kablonun bizi getireceği yere gelirsek, değişmeyecek olan bu şey, basit dünya metalarının, dünya işlerinin koşturmacasına da, peruk satan Beyazıt dükkânlarına da, önüne çarşaf çarşaf serilecek kuşe kağıt, pür damgalı diplomalarının çerçevesine de, türban tepesine iğnelediğin kepin püskülüne de değişmez sevgili Okur Değişeceğini söyleyen, sana sittin tane fetva bulanlar uyduruyor İnanma… Biliyorsun yalnız haşr edileceksin Annenin emzirdiği çocuğu tanımayacağı günde muhakkak ki sana bu fetvaları bulacak olanlar kendileriyle meşgul olacaklar Ne ayet değişir, ne de değişecek olan bir şeyi sevgili Peygamber insanlara nakleder Zaman değişir tabi ama, zamana göre form kazanmaz ki ayet, olsa olsa ayet zamana yeni bir form ve anlayış katar Değil mi dostum…”bak dostum oluyorsun” “Sen okumazsan, meydanın diğerlerine kalacağı”, “ülkenin sizi gibi Müslüman kadınların diplomalarına ihtiyacı olduğu”gibi… kendikendinikandırıyorolmanındayanılmazhafifli ği masallarına kaptırmışsın kendini, hızlı adımlarla, utanaraktan, bu ezaya katlanaraktan koşuşturuyorsun amfi koridorlarında… Bu hengamelerle boğuşmaya başlayalı 8 sene oluyor, ne dünyayı kurtaranını, ne ayeti bir kenarda bırakarak edindiği diplomayla kendi maaşından başka bir fayda sağlayanını, ne de mezun olduktan sonra bulunduğu o sözüm ona kamusal alanda başını açmadan çalışanını, nede okurken başımı açtım, mezun oldum artık açamam diyenini görmedim sevgili okur…Taviz hep tavizi getirdi Teravihi neden Hz Ömer kıldırdı hatırla Sahabe terk etmeye başladı diye Ve Hz Ebubekir ne dedi Onu’da hatırla "Taviz tavizi getirir Vi savaş açacağım zekât vermeyen kabileye…” Peki diğer kabloyu da,diğer kardeşlerim tutsun diye salıyorum apartman boşluğundan Diploması yok diye burun kıvırdığınız, içinizden tu kaka yaptığınız, anneniz size “ne mezunu” diye sorduğunda, ev kızı demeye utandığınız, kendinize, yanınıza layık görmediğiniz… bu kızlar değil mi? Omzunda asılı neyiyle, mukabele okumaktan kısılmış sesiyle, annesine full time yaptığı temizlikle, kuran öğrettiği çocuklar, komşu teyzeleriyle, evlerinize diploması yok diye layık göremediğiniz bu kızlar değil mi? Maymundan geldiğinizi söyleyen okulların diplomaları, rızık endişesiyle putunuz olmuş çalışan kadın havaları, size Allah’ın ayetinden daha mı yeğ geliyor sevgili nefisperest kendim ve kardeşim ve dostum Kendisiyle çelişen böyle insanlar yok mu aranızda Vicdanları ve gelecekleri arasındaki mengenede, kendi ruhunun uzandığı yere değememenin sızısını taşıyan yığınla hanım olduğunu biliyorum Hak bildiğimiz yolda ilerlemeyelim mi sevgili okur… Tesettürü yeniden düşünmek kitabının sevgili yazarı DrKatherine Bullock’u sevgiyle anmayalım mı sevgili okur… Şule Demirtaş |
|