Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çöker, devlet, nasil

Devlet Nasil Çöker??

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Devlet Nasil Çöker??

DEVLET NASIL ÇÖKER?
Yavuz Sultan Selim, Mısır Seferi dönüşünde başveziri Pîrî Paşa'yı çağırır ve der ki:
"Bir çok memleket aldık Haremeyn-i Şerifin hizmetkârı olduk Allah'ın yardımıyla muhalif kimse kalmadı Böyle olunca bu devlet için daha batma tehlikesi var mıdır?"
Pîrî Paşa cevap verir:
"İnş bu devlet böyle giderse batmaz Yalnız, sizden sonra evladınız zamanında sizde olmayan üç şey meydana çıkar ise devlet çöker"
Sözünü bitirmeden Yavuz araya girer:
"Bre kara Türk! Benim hazinemde hazine, kullarımda kul, sefere lazım alet ve hayvan, neyüm eksükdür? Bu üç nesne ne ola ki, Devlet-i Aliyye'nin zevaline sebeb ola?"
Piri Paşa şöyle cevap verir:
"Evet şimdilik görünen eksik bir şey yok ileride şu sayacağım üç şey devlete musallat olursa, o zaman bu devletin karışıp yıkılması kaçınılmaz olur:
Devlet ahmak bir başvezire düşerse,
Rüşvet yolları açılır ve bu sebepten mevki ve makamlar ehli olana verilmezse,
Devleti idare edenler avratların muratları üzere hareket ederse

Alıntı Yaparak Cevapla

Devlet Nasil Çöker??

Eski 08-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Devlet Nasil Çöker??

Es Selam

Mevla razı olsun çok güzel ifade edilmiş kardeş

Ek olarak :

Ne zaman azınlık bir sulta despot ve gayri meşru bir şekil de yönetimi ele geçirir ve aynı şekil de
halka muamele ederse ve halka hizmet etmek yerine onunla mücadeleye girişirse
Ne zaman her türlü değer yağmalanıp haksızlık ve zulum bir rejim politikası haline getirilirse
Ne zaman halk birbirine kışkırtılarak düşman edilirse ve hak ve adalet kavramları rafa kaldırılırsa
İşte o zaman devlet çöker Bir devletin çökmesi devenin çökmesi gibi değildir
Halk millet olma şuurundan uzaklaşıp birbirine karşıo kin ve nefret öfke ile bakarsa
Millet artık o yönetimi kendi devleti gibi görmezse işte bu da çöküşün alametidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com