Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
doamiza, suyumuza, tehdit, topraimiza, yeni

Topra'imiza, Suyumuza Ve Do'amiza Yeni Bir Tehdit Daha

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Topra'imiza, Suyumuza Ve Do'amiza Yeni Bir Tehdit Daha

TUFANBEYLİ TERMİK SANTRALİ

Sabanci Holding bünyesinde iken geçtigimiz günlerde %50 hissesi Avusturyali Verbund sirketine satilan Enerji Üretim AS(Enerjisa) tarafindan Tufanbeyli ilçesinde termik santral kurma çalismalarinin son asamaya geldigi, santralin yerinin belirlendigi ve ihale sürecinin baslatildigi basin ve yayin organlarinda yer almaktadir Kurulmasi planlanan termik santralin ÇED Raporu, Tufanbeyli yöresinde kömür ruhsatlari bulunan ve elektrik santrali lisansina sahip Ciner Grubuna ait Tufanbeyli Elektrik Üretim AS Tarafindan 15 Subat 2006 tarihinde alinmis ve bu sirket 22 Mayis 2006 tarihinde de Enerjisa?ya satilmistir

Sirket devri ile ilgili 15 Haziran 2006 tarihli Rekabet Kurulu Karari?nda Tufanbeyli Elektrik Üretim San Ve Tic AS?nin Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumundan alinmis 300 MW kapasiteli üretim lisansina sahip oldugu, santralin kurulmasi ile Türkiye?nin kurulu gücünün (41300 MW) %0,7?sini olusturacagi ve ilgili Pazar açisindan önemli sayilabilecek bir üretim kapasitesi olmadigi belirtilmistir Rekabet Kurulu Karari ve ÇED Raporunda 1150 kcal/kg isi degerine sahip düsük kaliteli rezervin toplam 250 milyon ton oldugu ve santralin 25 yillik ihtiyacini karsilamaya yetecegi belirtilmektedir Günes, rüzgar, jeotermal, küçük hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklar açisindan zengin olmasina karsin, Türkiye?de yenilenebilir enerjiler için resmi hedef yoktur Fosil yakit bagimliligini daha da artiracak kirli ve tehlikeli enerji tesislerinin ithalini saglayan ihale planlari vardir

Türkiye?de elektrik enerjisinin %70 i çevre kirliligi yaratan ve küresel isinmaya yol açan fosil yakitlardan elde edilmektedir Birer kötü örnek abidesi olan termik santrallerin her birinin çevre ve insan sagligi açisindan yarattiklari sorunlarla bir laboratuar olarak ele alinip geçmisten bu güne tasinan kroniklesmis hatalar degerlendirilmedigi ve bunlardan ders alinmadigi takdirde Türkiye?de enerji alaninda gelecek için saglikli kararlar alinmasi mümkün olmayacaktir Enerjide alinan yanlis kararlarin bedeli yikima ugrayan tarim, turizm, ormancilik, dogal yasam, dogal kaynaklar, devasa saglik harcamalari, isgücü kaybi ve en kötüsü de insan hayati ile ödenmektedir Bu tür santrallerin yillar boyu topluma ödettikleri bedel, üretilen elektrik ve yaratilan istihdam gibi yararlari kat ve kat asmaktadir Termik santrallerin diger bir boyutu da bütün insanligi tehdit eden küresel isinmaya olan katkisidir

Kyoto Protokolünü, ABD ve Avustralya ile birlikte dünyada imzalamayan 3 ülkeden biri olan Türkiye, atmosferi kirletenler siralamasinda 1

Kaynak: Ayrıntılı bilgi için kureselfelaketcom

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com