Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
yer, yuvarlagı

Yer Yuvarlagı

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yer Yuvarlagı

Coğrafya;geo(yer) ve graphein(tasvir etmek) sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuşturyani Türkçe olarak yerin tasvir edilmesi anlamına gelir
Çevreyi taş küre(litosfer),su küre(hidrosfer), hava küre (atmosfer) ve canlılar küresi(biyosfer) oluşturur
Coğrafyanın konusu yer yüzüdür
Coğrafya;yer yünü meydana getiren doğal ortamların oluşumunu, özelliklerini, dağılışlarını; bunlarla insan toplulukları arasındaki karşılıklı ilişkileri ve sonuçları araştıran bilimdir
Coğrafyanın 3 ana ilkesi vardır;bunlar
Nedensellik ilkesi:Coğrafi olayları oluş nedenlerini inceler
Dağılış ilkesi:coğrafi olayların yer yüzündeki dağılışlarını inceler
Karşılıklı ilgi ilişkisi:Coğrafi olayların aralarındaki ilişkiyi incelerrüzgarın basınçla, yağışın nemle, buharlaşmanın basınçla ilişkisi gibi…

Yer yuvarlağı

Dünya ve diğer gök cisimlerinin içinde bulunduğu boşluğa uzay (feza) denir
Uzay boşluğu ve gök cisimlerinin içinde bulunduğu boşluğa evren (kainat
) denir
Işığın 1 saniyede aldığı 300000km yola ışık hızı 1 yılda aldığı yola ışık yılı denir
Dünya ile ayın arasında 1 ışık saniyesi, dünya ile güneş arasında 8 ışık dakikası vardır
Evrende sayısız gök cisminin oluşturduğu kümelere galaksi (gök ada) denir
Dünya Samanyolu galaksi içinde ki güneş sistemi içinde yer alır
Güneş, gezegenler,bu gezegenlerin uyduları kuyruklu yıldızlar ve meteor(gök taşı)lardan oluşan sisteme güneş sistemi denir
Güneş sistemi Samanyolu galaksisi içinde bir dolanımını 225milyon yılda tamamlargezegenler güneşe yakınlık sırasın göre;
1Merkür 4Mars 7Uranüs
2 Venüs 5 Jüpiter 8 Neptün
3 Dünya 6 Satürn 9Plüton
Merkür ve Venüs`ün uydusu yoktur
Birer yörünge boyunca gezegenlerin çevresinde dolanan daha küçük gök cisimlerine uydu denir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com