Sayfa 147_148_149_150 Edebiyat Kitabı 10.Sınıf |
08-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sayfa 147_148_149_150 Edebiyat Kitabı 10.Sınıfsayfa 147 2Divan şiirinde ritim,uzun ve kısa seslerin ritmine bağlıdırBu ritmi sağlayan aruz ölçüsüdürmilli edebiyat şiiri olan Han Duvarlarında ise ritim, 7+7=14'lü hece ölçüsüyle sağlanmıştırCumhuriyet Dönemi şiiri olan Salkımsöğüt'te ise ritim hece ya da aruz ölçüsüyle değil,benzer seslerin farklı dize yapıları içinde verilmesiyle sağlanmıştır sayfa 148 3Divan şirinde birimler bir bütün olduğu için birimdeki anlam o birimde başlar ve diğer birimlere sarkmadan o birimde bitermodern şiirde birimlerin birbirine eşit olması gerektiği gibi anlayış söz konusu değildirTen Sonnet'si şiirinde işlenen duygu ve düşüncenin birim içerisinde kalmamakta,sonraki birime de sarkarak geliştiği ve sonuçlandığı görülmektediroysa Divan şiirinde böyle bir durum söz konusu değildir 4Ortak manzumlar şunlardır gül (gazel,murabba,kaside) serv (gazel,şarkı,kaside) dil (gazel,kaside,rubai,şarkı,murabba,muhammes,terki bi bent) zülf (murabba,muhammes) felek,dünya (murabba,terkibibent) hak (kaside,murabba) sanem (rubai,muhammes) 5 aVerilen gazeller ritimleri dikkate alınarak okunduğunda Baki'nin gazelinin ritminin daha kuvvetli olduğu görülmektedirBakinin gazelinde kullandığı dil,Nesimi'nin şiir dilinden daha ahenklidirBunun yanında gazellerin yazıldıkları yüzyıllara bakıldığında 16 yyda şiir dilinin daha oturmuş olması Baki'nin gazelinin ritmini ve ahengini daha üstün kılmaktadır bŞöyleyiş ve ritim bakımından Baki'nin gazeli daha başarılıdırNesminin gazeli osmanlı devletinin kuruluş döneminde yazılmıştırBakinin gazeli ise yükselme dönemi ürünüdürNesiminin gazeli divan şiirinin kuruluş dönemi ürünü olduğu için gazelde bazı kusurların,ritim ve ahenk eksikliklerinin olması son derece doğaldıryükselme dönemine gelindiğinde ise herşey yerli yerine oturmuş,her alanda en parlak örnekler ortaya konulmuştur sayfa 149 6aPir Sultan Abdal tarafından söylenen koşma "aşık tarzı halk şiiri"örneğdirbu nedenle islamiyetten önceki türk edebiyatı döneminin sözlü edebiyat devresinden itibaren süregelen bir geleneğin ürünü olan koşma da dil,son derece sadedirhalka hitap ettiği için halkın dilinden uzaklaşmamış,onların duygu ve düşüncelerini dile getirmiştir bPir Sultan Abdal'ın koşması ile Baki'nin gazelinin okuyucu kitlesi aynı değildirkoşma halka hitap ederken gazel yüksek zümreye hitap etmektedir 7divan şiirinde işlenen konular her bakımdan birer kusursuzluk örneğidiraşk tam anlamıyla aşktır,sevgili her yönüyle hayal gücünün zirvesinde yer alırbu nedenle divan şiiri "ideal"olanın ifadesini bulduğu yerdirherşey"idealize" edilerek anlatılırdivan şiirinin bu özelliği yani "yüce" ve "yüksek" olana yönelik olması,onun "somut" yerine "soyut"un sahasında kalmasına sebep olmuştur 8 divan şiirinin arapça ve farsça kelimelerin sıkça kullanılması İslam medeniyetinin etkisinin yanı sıra asıl aruz ölçüsü dolayısıyladırtürkçede uzun ses olmaması seslerin uzunluk ve kısalık esasına dayalı olan aruz ölçüsünün uygulanmasını zorlaştırmıştırçıkış yolu olarak aruza uymayan türkçe sözcükler yerine uzun ve kısa seslerin bulunduğu arapça ve farsça sözcükler kullanılmaya başlamıştır 9 gazel TEMA:aşk AHENK:Aruz ölçüsü kullanılmıştır YAPI:nazım şekli;gazel nazım birimi;beyit DİL:arapça ve farsça sözcüklerin kullanıldığı bir dildir SÖYLEYİŞ:aşk temasının belirlediği vurgu ve tonlama şiirin söyleyişimi belirlemektedir koşuk TEMA:aşk AHENK:hece ölçüsü kullanışmıştır YAPI:nazım şekli;koşuk nazım birimi;dörtlük DİL:eski türkçe dönemini yansıtan öztürkçe bir dil kullanılmıştr SÖYLEYİŞ:aşk temasının belirlediği vurgu ve tonlama şiirin söyleyişini belirlemektedir SAYFA 150 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME 1C 2A 3C 4E 5E 6E 7E 8A 9D 10 D-Y-D-Y 11*Gazelin son beyitinemaktaşairin mahlasının bulunduğu beyitetaç beyiten güzel beyitine beytü'l gazel denir *Diva şiirinde kullanılan kalıplaşmış nükteli ve sanatlı güzel sözleremazmundenir 12 makta taç beyit Nedim vasıta aruz mazmun tecahül-i arif benzeyenve benzetilen tenasüp |
|