Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
parti, tek, yönetimi

Tek Parti Yönetimi

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tek Parti Yönetimi

20 Yüzyıl başlarında başta Avrupa olmak üzere yaygın olarak görülen yönetim şekli Sosyalist ülkelerde Avrasya olarak bilinen eski dünya kıtasının batısındaki büyük yarımada olan Avrupa, Sami dillerde Erep (yahut Irib) Güneşin Battığı taraf anlamına gelir Fenikelilerden Yunanlılara geçen bu ad, Yunanca'da Europa olmuş ve Ege Denizi'ne göre batıda bulunan ülkelere bu ad verilmiştir

Komünist parti diktatoryası şeklinde sistemleştirildi Türkiye 1923`ten 1946`ya kadar

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)`nin tek parti yönetimi ile idare edildi
==Dünya`da Tek Parti Yönetimi==

==Türkiye`de Tek Parti Yönetimi==

Türkiye`de tek partili yönetim dönemi hakkında henüz bilgi girilmemiştir

===Çok partili yönetim dönemine geçişte zorluklar===

Çok partili yönetim dönemine geçiş, gerek CHP kısaltma CHP ile ilgili başlıklar:
Cumhuriyet Halk Partisi

Mustafa Kemal`in, gerekse Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, 1881 - 1938 yılları arasında yaşamış ulusal önder 1881 yılında Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi 14-15 yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleşti

İsmet İnönü`nün tasarladıkları ve gerçekleştirmeyi bekledikleri bir olgu olmuştur, yalnız devrimin sürekliliğini sağlayacak eğitim sisteminin oturmamış olması, ikinci dünya savaşı öncesindeki buhranlar dönemi ve savaş döneminin kendisi bu geçişi yavaşlatmıştır

Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı iken CHP`ye muhalefet etmek üzere iki defa parti kurulduysa da (Ayrıca bkz: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Serbest Cumhuriyet Fırkası) karşı devrimcilerin politikalarına alet olmaları sebebiyle kapatılmak zorunda kalmıştır Cumhurbaşkanı olur olmaz çok partili demokrasiye geçiş sinyalleri veren İsmet İnönü ise buhranlar dönemi ve savaş dönemiyle beraber bu kararını ertelemek zorunda kalmıştır Savaş biter bitmez çalışmalar yeniden başlamış, önce Nuri Demirağ tarafından bir muhalefet partisi kurulmuştur Yalnız bu parti İsmet İnönü tarafından kapatılmıştır Daha sonra Celal Bayar`ın da girişimleriyle CHP`ye dörtlü takrir sunulmuş ve böylece Demokrat Partinin temeller atılmıştır

==Kaynakça==Mete Tunçay, ``TC nde TEK PARTİ YÖNETİMİ nin Kurulması (1923-1931)``, Cem Yayınevi, 2 Basım, İstanbul, 1989
Maurice Duverger, ``Siyasi Partiler``, Bilgi Yayınevi, Kasım 1993

Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Tek Parti Yönetimi maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com