Evinden Çıkmak İsteyenin Yapacağı Dualar Ve Zikirler... |
08-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Evinden Çıkmak İsteyenin Yapacağı Dualar Ve Zikirler...Evinden Çıkmak İsteyenin Yapacağı Dualar Ve Zikirler Yola çıkacağı zaman iki rekât namaz kılması müstahabdır Âyetel-Kürsî´nin Fazileti: 533- Çünkü Mut´im (Mukaddim) İbni´l-Mıkdâm (Radıyallahu Anha)ın naklettiği hadiste diyor ki, Resûllüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Yolculuğa çıkacak olan bîr kimse, ailesi yanında kıldığı iki rekât namazdan daha faziletli bir şey bırakmış olamaz" Bunu Tabe-rânî rivayet etmiştir Alimlerimizden biri demiştir ki, birinci rekâtta Fati-ha´dan sonra "Kâfirûn" sûresini, ikinci rekâtta da "İhlâs" süresini okumak müstahabdır Bazıları da demiştir ki, "Fatiha"dan sonra "Felak" süresini ve ikinci rekâtta da "Nâs" süresini okur İki rekât namazı tamamlayıp selâm verince "Âyetel-Kürsî"yi okur Rivayet edildiğine göre, evinden çıkmadan önce Âyetel-Kürsî´yi okuyan kimseye, evine dönünceye kadar bir fenalık isabet etmez Yine Kureyş" sûresini okumak müstahabtır Büyük İmam Ebû´l-Hasan El-Kazvini, Şafi´i fukahasından, açık kera metler sahibi, yüksek meziyet ve ahlâk sahibi şöyle demiştir: Kureyş sû" resini okumak, her kötülük için bir koruyucudur Ebu Tahir İbni Cahşeviye de şöyle demiştir: Bir yolculuğa çıkmak istemiştim, fakat yolculuktan korkuyordum Kazvinini´nin yanına vardım ki bana duâ etsin Daha söze başlamadan kendiliğinden bana dedi: Kim yolculuğa niyet eder de düşmandan yahut vahşi hayvandan korkarsa "Kureyş" sûresini okusun, çünkü onu okumak her kötülüğe karşı bir emandır Bunun üzerine ben de okudum ve şu ana kadar bana bir fenalık dokunmadı Bu okuyuşu yaptıktan sonra ihlâsla ve duygulu bir kalb ile duâ etmek müstahab olur Okuyacağı en güzel duâ şudur: ´ ´Allâhümme bike esteînu ve aleyke etevekkülü Aîiâhümme zelîil lî su ´-ûbete emri ve sehhil aleyye meşakkate seferî verzuknîmine´l-hayri eksera mimmâ etlubu vesrifannî külle şerrin Rabbi´şrahlî sadrı ve yessir lî emrî Allâhümme innî estahfizuke ve estevdi´uke nefsî ve dinî ve ehlî ve ekâribî ve külle mâ eriamte aleyye ve aleyhim bihî min âhiratin ve dünyâ Fah~ feznâ ecmaîne min külli sû´in, yâ kerîmu!" (Allah´ım! Senden yardım istiyorum ve Sana güveniyorum Allah´ım! İşimin güçlüğünü bana hafiflet ve yolculuğumun zorluğunu bana kolay-laştir Hayırdan istediğim rızkın çoğunu bana ver ve her kötülüğü benden uzaklaştır Rabbim, benim kalbimi genişlet ve işimi kolayladır Allah´ım! Ben, nefsimi, dinimi, ailemi, akrabamı, bana ve onlara dünyâ ve ahiret işlerinden bütün ihsan ettiklerini koruyup muhafaza etmeni Senden istiyorum Her kötülükten hepimizi koru, ey ikram sahibi!)" Allah´a hamd ve Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e salât ve selâm getirerek duaya başlar ve yine bunlarla duayı bitirir Oturduğu yerden kalkıp gideceği zaman, rivayet etiğimiz şu hadisi okur: 534- Enes´den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, sefere çıkmak için oturduğu yerden kalktığı zaman: "AHâhümme ileyke teveccehtü ve bikeiğtesamtü Allâhümmekfinî mâ hemmenî ve mâ lâ ehtemmü lehû Allâhümme zevvidnî ettekvâ vağfir lî zenbî ve veccihnî li´1-hayri eynemâ teveccehtü" (Allah´ım! Senin rızâna yöneldim ve Sana güvendim Allah´ım, önemsediğim ve önemsemediğim şeylerden beni koru Allah´ım, bana takvayı azık yap ve benim günahımı bağışla Ben her nereye yönelirsem, beni hayra yönelt)"[2] |
|