Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akdinde, dualar, nikah, okunacak

Nikâh Akdinde Okunacak Dualar...

Eski 08-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nikâh Akdinde Okunacak Dualar...

Nikâh Akdinde Okunacak Dualar

Nikâh akdinden önce, bir konuşma yapmak müstahabdir Bu konuş­ma önceki bölümde zikrettiklerimizi kapsamalı ve ondan daha uzun ol­malıdır Nikâh akdini yapan da konuşmayı yapabilir, başkası da Bu konuşmanın (hutbenin en faziletlisi, aşağıda zikrettiğimiz hadistir!

717- Abdullah İbni Mes´ud´dan (Radıyallahu Anh) yapılan rivayete göre demiştir ki; Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şu hacet hutbesini (ge­rekli bir iş için konuşmayı) bize öğretti:

"Hamd Allah´a mahsustur O´ndan yardım isteriz ve Ondan mağfiret dileriz Nefislerimizin kötülüğünden O´na sığınırız Allah kime hidayet ederse onu sapıtan olmaz Sapıttığı kimseyi de kimse hidayete erdiremez Allah´dan başka hiç bir İlâh olmadığına şahidlik ederim ve şahidlik ede­rim ki, Muhammed O´nun kuludur ve O´nun peygamberidir Ey insan­lar, sizi bir nefisten yaratan Rabbınızdan korkun O nefisten de eşini ya­rattı O çiftlerden de çok erkekler ve kadınlar üretti Kendisi Adına birbi­rinizden isteklerde bulunduğunuz ve akrabahk bağlarım kesmekten Al­lah´dan korkun Allah üzerinizde gözcü bulunmaktadır Ey iman eden­ler! Gerektiği üzere tam bir ihlâsla AHah´dan korkun ve ancak müslü-manlar olduğunuz halde vefat edin Ey müminler! Doğru söz söyleyin de Allah işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın Kim Allah´a ve O´­nun peygamberine itaat ederse, büyük bir kurtuluşla kurtulmuştur"[4]

Âlimlerimiz demiştir: İlk söze başlanan bu hutbe (ve konuşma) ile be­raber şöyle demek müstahabdır: Allah´ın emrettiği şekilde (seni) tutmak üzere yahut güzellikle ayırmak şartı ile nikahlıyorum Bu konuşmanın en az mıkdarı ise:

Elhamdü Lillâhi Vessalâtü Ala Resûtillâhi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ûsî Bitakvallahi"

Hamd Allah´a mahsustur Allah´ın Peygamberine Salât ve Selâm ol­sun Allah´dan korkmayı tavsiye ediyorum"

Bil ki, böyle bir hutbe ile söze başlamak sünnettir Eğer bu konuşma­dan hiç bir şey yapılmamış olsa, âlimlerin ittifakı üzere yine nikâh akdi sahih olur

Dâvud El-Zahirî´den rivayete göre o şöyle demiştir: Böyle bir hutbe ya­pılmadan nikâh sahih olmaz Ancak yetkili âlimler demişlerdir ki, Dâ­vud El-Zâhirî´nin muhalefeti benimsenecek bir muhalefet sayılmaz, ve onun muhalefeti ile âlimlerin ittifakı bozulmaz En iyisini Allah bilir

Şafi´i mezhebinde muhtar olan, koca bir sözle hitabda bulunmaz An­cak velisi ona: "Falanca kızı sana nikahladım", dediği zaman, bu sözün arkasından, "ben de onu nikâhlamayı kabul ettim" der İsterse, "onun nikâhını kabul ettim", der Eğer cevabında: "El-hamdü lillâhi Vessalâtü Alâ Resûlillahi, kabul ettim" derse, nikâh yine sahih olur İcab ve kabul arasında böyle bir söz zarar vermez Çünkü bu söz, nikâh akdi ile ilgili az bir sözdür Âlimlerimizden biri şöyle demiştir: Araya giren bu sözle nikâh bâtıl olur Bir âlim de şöyle demiştir ki, bâtıl oimaz, o sözü söyle­mek müstahab olur Doğrusu önce söylediğimizdir, araya söz karıştırıl­mamalıdır Bununla beraber söylense de nikâh bâtıl olmaz En doğrusu­nu Allah bilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com