Nikâh Akdinde Okunacak Dualar... |
08-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nikâh Akdinde Okunacak Dualar...Nikâh Akdinde Okunacak Dualar Nikâh akdinden önce, bir konuşma yapmak müstahabdir Bu konuşma önceki bölümde zikrettiklerimizi kapsamalı ve ondan daha uzun olmalıdır Nikâh akdini yapan da konuşmayı yapabilir, başkası da Bu konuşmanın (hutbenin en faziletlisi, aşağıda zikrettiğimiz hadistir! 717- Abdullah İbni Mes´ud´dan (Radıyallahu Anh) yapılan rivayete göre demiştir ki; Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şu hacet hutbesini (gerekli bir iş için konuşmayı) bize öğretti: "Hamd Allah´a mahsustur O´ndan yardım isteriz ve Ondan mağfiret dileriz Nefislerimizin kötülüğünden O´na sığınırız Allah kime hidayet ederse onu sapıtan olmaz Sapıttığı kimseyi de kimse hidayete erdiremez Allah´dan başka hiç bir İlâh olmadığına şahidlik ederim ve şahidlik ederim ki, Muhammed O´nun kuludur ve O´nun peygamberidir Ey insanlar, sizi bir nefisten yaratan Rabbınızdan korkun O nefisten de eşini yarattı O çiftlerden de çok erkekler ve kadınlar üretti Kendisi Adına birbirinizden isteklerde bulunduğunuz ve akrabahk bağlarım kesmekten Allah´dan korkun Allah üzerinizde gözcü bulunmaktadır Ey iman edenler! Gerektiği üzere tam bir ihlâsla AHah´dan korkun ve ancak müslü-manlar olduğunuz halde vefat edin Ey müminler! Doğru söz söyleyin de Allah işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın Kim Allah´a ve O´nun peygamberine itaat ederse, büyük bir kurtuluşla kurtulmuştur"[4] Âlimlerimiz demiştir: İlk söze başlanan bu hutbe (ve konuşma) ile beraber şöyle demek müstahabdır: Allah´ın emrettiği şekilde (seni) tutmak üzere yahut güzellikle ayırmak şartı ile nikahlıyorum Bu konuşmanın en az mıkdarı ise: Elhamdü Lillâhi Vessalâtü Ala Resûtillâhi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ûsî Bitakvallahi" Hamd Allah´a mahsustur Allah´ın Peygamberine Salât ve Selâm olsun Allah´dan korkmayı tavsiye ediyorum" Bil ki, böyle bir hutbe ile söze başlamak sünnettir Eğer bu konuşmadan hiç bir şey yapılmamış olsa, âlimlerin ittifakı üzere yine nikâh akdi sahih olur Dâvud El-Zahirî´den rivayete göre o şöyle demiştir: Böyle bir hutbe yapılmadan nikâh sahih olmaz Ancak yetkili âlimler demişlerdir ki, Dâvud El-Zâhirî´nin muhalefeti benimsenecek bir muhalefet sayılmaz, ve onun muhalefeti ile âlimlerin ittifakı bozulmaz En iyisini Allah bilir Şafi´i mezhebinde muhtar olan, koca bir sözle hitabda bulunmaz Ancak velisi ona: "Falanca kızı sana nikahladım", dediği zaman, bu sözün arkasından, "ben de onu nikâhlamayı kabul ettim" der İsterse, "onun nikâhını kabul ettim", der Eğer cevabında: "El-hamdü lillâhi Vessalâtü Alâ Resûlillahi, kabul ettim" derse, nikâh yine sahih olur İcab ve kabul arasında böyle bir söz zarar vermez Çünkü bu söz, nikâh akdi ile ilgili az bir sözdür Âlimlerimizden biri şöyle demiştir: Araya giren bu sözle nikâh bâtıl olur Bir âlim de şöyle demiştir ki, bâtıl oimaz, o sözü söylemek müstahab olur Doğrusu önce söylediğimizdir, araya söz karıştırılmamalıdır Bununla beraber söylense de nikâh bâtıl olmaz En doğrusunu Allah bilir |
|