İlhan Selcuk - Kuru Fasulye |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İlhan Selcuk - Kuru FasulyeBir dostum var; görmüs gecirmis adamdir; düyayi dolasmistir; üc-dört yabanci dili bilir; cogu konuda ayrintili bilgilere sahiptir; satranc, bric, bezik gibi oyunlari güzel oynar; müzikten anlat; sakaraklidir; üstelik bekardir Bir gün tutturdu: -Sana bir fasulye ziyafeti cekecegim, parmaklarini birlikte yiyeceksin Kuru fasulye yemeklerin padisahidir Atatürk´ün en sevdigi yemegin kuru fasulye pilav oldugunu cogu yerde okumustum Askerlikte karavanaya en iyi giden yemek kuru fasulye pilavdir Kibar lokantalarla kazikci meyhanelerde pek bulunmaz; ama, asci dükkanlarinda cok iyi pisirirler kuru fasulyeyi -Az kuru ver -Pilav üstü fasulye Canim kuru fasulye velinimetimizdir; sulusuna ekmek ban, helmelisini kasikla Dostuma birkac günlügüne misafirdim; kuru fasulye pisirecegini duyunca sevindim Biraz da biber tursusu aldik mi, kis kiyamette ne güzel olurdu! Hem benim dostum her konuda öyle bilgiliydi ki, güzel kuru fasuyle pisirecegine inanmistim Dört iklimde dolasmis Cin lokantasindan Fransiz mutfagina degin her yere girip cikmis bir kimsenin kuru fasulye gibi basit bir yemegi pisirmesi isten degildi Her neyse Dostum carsiya gitti, fasulyeyi aldi geldi; bir de ne göreyim? Kesekagidinin icindeki barbunya fasulyesi degil mi? Icime kurt düstü Kuskuyla sordum: -Yahu biz kuru fasulye pisirecegiz, barbunya fasulyesiyle ne isimiz var ki? Kafasini salladi: -Bu daha iyi olur Olur mu olur Ben sustum Dostum bilgic tutum ve davranislarla yemegi atese vurdu Oturduk Konusuyoruz Bizimki arada sirada mutfaga girip cikiyor Bir saat gecti Acaba pisti mi yemek? Bu kez ben de meraklandim Dostum kasigi verdi: -Bir de sen bak! -Himm, daha pimesi gerek, cok sert -Evet Iki saat gecti, fasulye pismedi, üc saat gecti, fasulye kayniyor: -Bir bakalim -Cok sert yahu, galiba bu fasulyenin cinsi iyi degildi, simdiye degin pismeliydi -Yok, yok; biraz daha bekleyelim Bekledik, fasulye besinci saatin sonunda yine pismedi, ama yemegin suyu bitti: -Su katalim -Pismis asa soguk su katilmaz! Suyu kaynatip tencereyi yeniden doldurduk Ben sokaga ciktim Aksama eve geldigimde sordum: -Hani fasulye? Ses yok Ertesi sabah fasulyeyi al bastan kaynatmaya basladik; yedi saat, sekiz saat, fasulye pismiyor; sertlesiyor, sertlesiyor, sertlesiyor, sertlesiyor Olayi bir hanima anlattim, güldü: -Ayol, dedi, fasulye aksamdan islatilir, siser; sonra suda kaynatilir, suyu süzülür; yagi konur, pisirilir Güldüm Her isin bir raconu var, püf noktasi var, elindeki isin cahili oldun mu kuru fasulye bile pisiremiyorsun; istedigin kadar kaynat, kaynat, kaynat; olmuyor, olmuyor, olmuyor ILHAN SELCUK AGLAMAK VE GÜLMEK KITABIN DAN ALINTIDIR |
|