Karaot Köyü Bucak Burdur |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karaot Köyü Bucak Burdurkaraot köyü bilgileri - karaot köyü resimleri - karaot köyü tanıtım Karaot, Burdur ilinin Bucak ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Karaot Köyü'nün adı:Kara dilfir adı ile bilinen bir ot vardırBu ot özellikle geçmiş yıllarda köyde çok miktarda olurmuş, köyün adının buradan geldiğine inanılmaktadırKaraot'un tarihi melli ile beraber ele alınmalıdırKaraot mellinin bir parçasıdırMelli 15 veya 16 yüzyıllarda Osmanlı Devleti tarafından getirilip,şu anki bulunduğu yere yerleştirildiği sanılmaktadırBuradaki Melli ismi yerin ismi değil de bir aşiret,topluluk ismidir Kültür Köyün gelenek ve görenekleri çevre köylerden pek farklı değildirKöyün en meşhur yemeği ARAPAŞI idi ama günümüzde bunu yapabilen pek kimse kalmadıKöyde YÜSÜK oyunu halen varlığını sürdürmektedirDüğünlerde zaman zaman CIZ oyunu oynanırKaraot küçük ve orman köyü olmasına rağmen eğitime oldukça önem vermektedirAma okuyan kişiler özellikle lise ve üniversiteyi bitirenler köyden ayrılıp büyükşehirlere yerleşmektedirlerAncak yılın belli başlı günlerinde köye gelip gitmektedirlerKöyden müftü,teknik öğretmen,öğretmen,mimar,doktor ,müfettiş,astsubay,s u ürüleri mühendisi,ziraat mühendisi,ünivesite öğretim görevlileriveteriner,polis, vb meslek gruplarında çalışanlar vardırHalen üniversitede okuyan (eğitim fak hukuk fak dişhekimliği fak iletişim fak mühendislik fakvb) bir çok öğrenci bulunmaktadır Coğrafya Burdur iline 90km, Bucak ilçesine 45km Antalya iline ise 55km uzaklıktadırKöy merkezi 900 metre rakımda kurulmuşturGenellikle dağlıktır belli başlı dağları Çam dağı,Bıkıcı,İncebel,Uluçalı,Kı rkok,Asmalı ve Geyiktaşı dağlarıdırÇevre köylere göre rakım yüksektirÖzellikle kuzeyden güneye uzanan vadiler vardırBunların enönemlileri Ayhüseyin deresi,Gökçamderesi ve AkderedirKöye yağan yağmur suları bu derelerden Antalya bölgesine akıp gitmektedirAlçaklarda Çam ağaçları hakimdir,yükseklerde ise Köknar,Sedir ve çok nadir Ardıç bulunmaktadır İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 216 2000 235 1997 225 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırKöyün ekonomisi tarım, hayvancılık ve orman işleridirGeçmiş yıllarda küçük baş hayvancılık çok yoğun yapıldığı köyde son yıllarda küçük baş hayvancılığın yerini orköy projeleri doğrultusunda büyük baş hayvancılık almaktadırKöyün en önemli gelir kaynaklarından biri olan ormancılık, Karaot Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Bucak Orman Müdürlüğü tarafından organize edilmektedirBir taraftan olgunlaşmış ağaçlar kesilirken diğer taraftan yerine yeni fidanlar ya da tohumlar dikilmektedirBöylece yeşil korunmaktadır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim]okulu vardırAma köyde taşımalı eğitim uygulanmaktadır Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur [Ptt]şubesi ve ptt acentesi yoktur [Sağlık ocağı] ve sağlık evi yoktur Köye ulaşım Antalya-Dağbeli Kasabasından 11KM asvalt yoldan sağlanmaktadır Köyde [elektrik] ve sabit [telefon]vardırKöyde içme suyu vardırAncak çok uzak mesafeden gelmektedirBu nedenle birtürlü istenilen verim alınamamıştırNeredeyse yılın yarısında içme suyu şebekesi çalışmazKöylü genellikle içme suyunu kuyulardan temin ederAyrıca köy stabilze yollarla Demirli ve Kocaaliler'e bağlıdır Yine stabilize yollarla Gündoğdu Kasabasına bağlıdırHatta arazi araçlarıyla doğalgaz güzergahından Antalya-Karaveliler köyüne inilebilmektedir kaynak/ yerel net / vikipedi / özgür ansiklopedi köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|