Rüşanlar Köyü Hakkında Bilgi Ereğli Zonguldak |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Rüşanlar Köyü Hakkında Bilgi Ereğli ZonguldakRüşanlar köyü resimleri - ereğli köyleri Rüşanlar, Ereğli Rüşanlar, Zonguldak ilinin Ereğli ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur kyün adı ruşdan gelmektedir Kültür Ramazan ayı boyunca evlerde iftar davetleri verilir arife günü sirat adı varilen köy meydanında topluca iftar açma yapılırYine aynı gün Köy mezarlığı ziyaret edilerek Kuran okunurAşure günü köy muhtarlığı tarafınca aşure pişirilerek köy halkı ile köy meydanında yenilirMehtar lı diye bilinen çalgılı düğünler yapılırDini Bayramlarda çoluk çocuk büyük küçük köy camiinde bayramlaşma töreni olurBayram namazı çıkışında camiye yakın hanelerce camiden çıkanlara kahvaltı veriliryemek çeşitlerine gelindiğinde ise malay,mıhlama,höşmen,kabuklu fasulye, tirit,köy fırınlarında yapılan somun ekmeği,cizleme,bazlama,gaygana bilinenlerdir Coğrafya Zonguldak iline 75 km, Ereğli ilçesine 15 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi TTK -ERDEMİR çalışanları emekli maaşı alanlar tarım ve hayvancılığa dayalıdır Muhtarlık Yerleşim yerinin 1994 yılındaköy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: > 2004 - HİKMET ERLAT > 1999 - ZEKİ ERLAT > 1994 - ZEKİ ERLAT > 1989 - > 1984 - Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır 1-2-3sınıflar okumakta olup diğer sınıflar çayırlıilköğretim okulunda taşımalı eğitim görmektedir Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur sağlık evi olup halen faal durumdadır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır |
|