Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
balıfakı, erfelek, köyü, sinop

Balıfakı Köyü Erfelek Sinop

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Balıfakı Köyü Erfelek Sinop

Sinop Köyleri -Balıfakı Köyü Erfelek - Balıfakı Köyü Hakkında - Balıfakı Köyü Resimleri

Sinop
Bilgiler
Nüfus 489 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 57800
Alan Kodu 0368
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Sinop
İlçe Erfelek

Tarihi

Balıfakı Köyü:Balıfakı köyünde yaşayan fakir ama o kadar da cömert birisi yaşarmışBu vatandaşın oldukça fazla sayıda arı kovanı mevcutmuş gelene gidene bal ikram eder onların hal hatırını sorarmış Ancak oldukça fakir olan bu insandan bahsederken ballı fakir diye söz edilirmiş Balıfakı(Ballıfakir)den türemiş bir sözcüktürBabamın bana anlattığından hatırımda kalan onun çocukluğunda dedelerimin 120-150 adet kadar arı kovanı bulunduğudurBüyük ihtimalle bizim soyadımız(Balcı) bu geçmişimizden gelmektedirDerleyen Em ÖğrtMercan Balcı
Kültür

Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi: yemek: mısır keşkeği,buğday keşkeği,ıslama,tirit,yemekleri meşhurdurgelenek:eskiden pazaryeri vardı burada panayır kurulurdu,güreşler yapılırdı Balıfakı İlkokulu:Benimde 1967-1968 eğitim öğretim döneminde mezun olduğum ilkokul(şimdiki ilköğretim okullu)temelleri 1924 te atılmıştır

1924 te temelini atmışlar
İki dersaneli olarak
Keresteden yapmışlar
Güney ve kuzeyine
İki kapı takmışlar
Seni sevenler çoktur
Balıfakı ilk okulu

Diye başlayan şiir bizlere okul yıllarında öğretilmiştiŞiirde olduğu üzere keresteden(ağaç)yapılan okulun güney ve kuzeyden olmak üzere iki adet kapısı varmışDaha sonra belkide bu üçüncü versiyonda olabilirŞimdiki mevcut okul yapılmış biz bu okulda okudukTabi o yıllarda çevrede okul olmadığı için 15-20 km çevre köylerden öğrenciler gelirmişŞerefiye,Sakarabaşı gibi uzak köylerBu yıllardaki öğrenciler oldukça büyük olduğu için gelip gitmeler zahmetlide olsa olabiliyormuştabi ki o zaman ilk okul 3 yıllıktıBaşlangıçta arap harfleriyle öğretim yapıldı babalarımızın okul kayıtları halen arapçadırDaha sonra babamın anlattığından öğrendiğim latin alfabesine geçildiğinde 3 yıl arapça okuyup mezun olanları tekrar kursa çağırıp yeni türçe harflerle tekrar okuma yazma öğretilmiş bu yüzden babam çok güzel hem arapça hemde türkçe okuyup yazardı ona imrenirdimBizim köyde 20-30 yıl öcesini baz alarak konuşuyorum okuma yazma bilmeyen yoktu(dışarıdan gelin gelmişler hariç)onun içindir'ki yine yaklaşık 25-30 yıl öncesini baz alarak söylüyorum köyümüzden yetişen öğretmen sayısı 40 ın üzerindedir Balıfakı okulu şu anda bir işgal altındadırYaklaşık 7-8 yıl önce öğrenci yokluğundan kapanan okulumuz yatırım yapacağım diye asıl amacı teşvik kredisi almak niyeti ile palastik mamülleri üretimi yapmak iddiası ile İstanbul'dan hurda makinaları okulun içine dolduran ve hiç bir şey yapmadan geçmişi pırıl pırıl mazi ile dolu olan bu okulumuz şu anda hurda deposu durumundadırBu işgali kaldırmak için tüm duyarlı Balıfakı'lı dostlarımızı ve başta köy muhtarı olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyorumMezun olduğumuz okulumuzu gezemiyoruz çocuklarımıza anılarımızı anlatamıyoruzEmÖğrtMercan Balcı 05324078850
Coğrafya

Sinop iline 30 km, Erfelek ilçesine 18 km uzaklıktadır
İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 489
1997 524
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır köyümüzde fındık,ceviz,mısır,buğday,yula f,arpa,sebzeler vbtarım ürünleri yetiştirilirGenelde Sinop'un ekonomisinden bağımsız olmayan köyümüzün ekonomisi öteden beri hayvancılık üzerine kuruludurDiğer tarımsal ürünler köy ekonomisinde bir ağırlık taşımaz köylü, ihtiyacı kadar üretim yaparKöyümüzde 1995 yılında kurulan peynir fabrikası karadenizde örnek bir tesis olmuşturTaze kaşar üretimi yapan tesis 2001 ekeonomik krizinde koşullara dayanamayıp üretimi durdurmak zorunda kalmıştırFabrika şu anda atıl durumdadırYine emekli öğretmen Mercan Balcı'nın öncülüğünde peynir fabrikasında olduğu gibi köy muhtarı Cemil Yüksel ile birlikte kurdukları 100 büyükbaş kapasiteli süt hayvancılığı projesi 1999 da faaliyete geçmiş bölgenin en modern örnek çiftliği olmuşturTürkiye'nin en kaliteli siyah beyaz(holstein)süt ineklerini getirerek bölgemizde ekonomik bir değişim başlatılmıştırAncak 2001 yılı ekonomik krizi banka faizlerinin bir gecede %5000 lere varan çılgınca artışları yüzünden tanesi o zanman 3000 DM ye alınan süt ineklerini bazıları gebe halinde tanesini 1000 DM den satılma durumunda kalmıştırSöz konusu çiftlik halen atıl durumda işleticisini beklemektedir
Muhtarlık

Yerleşim yerimizde muhtarlık seçimlerle yapılmaktadır

2009 - cemil yüksel
2004 - Cemil Yüksel
1999 -Cemil yüksel
1994 -Cemil Yüksel
1989 -Şevket Günay
1984 -Şevket günay

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardı, ama köyümüzde öğrenci az olduğu için,taşımalı eğitim verilmektedir Köyde, içme suyu şebekesi kuyu ve çeşmelerden motor yardımıyla evlere alınmaktadır ,kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi vardir Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır il ve ilçeye hergün vasıta bulunmaktadır İlave olarak:Balıfakı Köyü merkez hariç 5 mahalleden meydana gelmiştirKöy oldukça dağınık konumda olup evler tipik Karadeniz yerleşim özellikleri taşımaktadır evler bir arada olmayıp dağınık konumdadır Köyün bir ucundan diğer ucu yaklaşık 8-10 km mesafelidir haliyle pratikte alt yapı oluşması mümkün değildirSadece merkezde kanalizasyon sorunu çözülmüş su halen sorun olmaya devam etmektedirKöy konağında (Muhtarlık binasında) 2009-2010 eğitim öğretim yılında İLKÖĞRETİM OKULU 1-5 sınıfa kadar ana okulu dahil öğretim yıllarca sora yeniden başlamıştırKöyümüze mutluluk getirmesini diler çabalarından dolayı köy muhtarı Cemil Yüksel'e
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com