Yağcı Köyü Vezirköprü Samsun |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yağcı Köyü Vezirköprü SamsunSamsun İli Köyleri -Yağcı Köyü Hakkında -Yağcı Köyü Tanıtımı - Yağcı Köyü Resimleri Samsun Bilgiler Nüfus 1000 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 55900 Alan Kodu 0362 Yönetim Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi İl Samsun İlçe Vezirköprü Yağcı, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adı eskiden köyde yağın çok yapılmasından verilmiştirKöyde eskiden manda yetiştiriciliği yoğundu ve bu yüzden yağları ile meşhurduYağcı köyünün eski yerleşim yeri Çekmeden köyü dolaylarıdırTam olarak belli olmasada yaklaşık 150 yıllık bir yerleşimdir türkmen köyüdür Kültür Köyün kültürü eski Türkmen gelenekleri ile nerdeyse tamamen aynıdırFakat değişen yaşam koşulları ile bu adetler artık pek görünür halde değildirKöy halkı eskiden hayvanlarını otlatmak için yaylalarına çıkarlardıŞimdi de çıkmaktalar fakat eskiye göre fazla değil Coğrafya Samsun iline 123 km, Vezirköprü ilçesine 8 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedirKaradeniz'den temiz havayı İç Anadolu'dan ise nemsiz havayı çalmıştır adeta şirin köyümüz Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 887 1997 799 Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu yoktursadece ilköğretim 5, sınıfa kadar eğitim verilmektedir Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır köye verilen yağcı adı eskiden köyde yağın çok yapılmasından kaynaklanmaktadırAyrıca köyün eski yerleşim yeri Çekmeden köyü dolaylarıdırSürekli göç vermesine rağmen nufusu artmaktadır Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırSon yıllarda minibüs taşımacılığı ve kamyonculuk geçimde önemli bir faktör haline gelmiştir Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadırSeçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2004 - Bayram Acar 1999 - kurtça ASLAN 1994 - Hüseyin Güneş 1989 - 1984 Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|