Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
birinci, han, selim, yavuz

Birinci Selim Han (Yavuz)

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Birinci Selim Han (Yavuz)

İslam halifelerinin yetmiş dördüncüsü ve Osmanlı padişahlarının dokuzuncusudur İkinci Bayezid hanın oğlu, sultan Süleyman hanın babasıdır Hilafeti Osmanlı padişahlarına bağlayan budur 1470 de doğup, 1520 de vefat etti Fatih’de sultan Selim camii bahçesindedir

1514 de Çaldıran’da İran şahı İsmaili Safeviyi mağlup ederek, bozuk inanışlarının yayılmasını önledi Böylece İslamiyet'e büyük hizmet etti

Tebriz’i de aldı 1516 da İstanbul'da ilk tersaneyi yaptı Burada gemiler inşa edildi 1517 de Mısır’ı aldı Haremeyni şerifeyn de ele girmiş oldu Hutbelerde, (Mekke ve Medine’nin hizmetçisi) diye ismini okuttu Mısır’daki son Abbasi halifesi olan Yakub bin Müstemsik-billahdan emanetleri alarak halife oldu Böylece Halifelik Osmanlılara geçti Büyük donanma yaptı 1520 de Çorlu ovasında hastalanarak vefat etti

Sekiz buçuk senede devleti iki kat büyüttü Yavuz adını kazandı Türbesinin yanındaki bir türbede, kızı Hatice sultan ile bunun da kızı Hanım sultan vardır Başka bir türbede, sultan Süleyman’ın validesi Hafsa sultan ile sultan Süleyman’ın üç oğlu Murad, Mahmud ve Abdullah efendiler vardır Bir türbede de sultan Abdülmecid han medfundur Kızı Şah sultan, Davutpaşa’da bir cami ve tekke ve Eyyub’de Bahariyye caddesi ile deniz arasında (Şah Sultan camii)ni ve yanında, ilk şeyhi Merkez efendi olan tekkesini 1555 de yaptırmış olup, bu cami yanındaki türbededir

Selim hanın kız kardeşi Gevher Müluk sultanın kızı Nesli-şah sultan, Edirnekapı’da ve İstinye’de birer cami yaptırmıştır Zevci İskender bey ile birlikte Eyyubde zal Mahmud paşa camii yanındadır Gevher Müluk sultan ve zevci Muhammed bey de buradadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com