Ya İmam Bunca İlmi Nasıl Öğrendiniz? |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ya İmam Bunca İlmi Nasıl Öğrendiniz?İmam-ı Azam hazretlerine şu suali sormuşlar: -Ya İmam bunca ilmi nasıl öğrendiniz? İmam-ı Azam şu cevabı vermiştir: - Bilmediğimi sormaktan utanmamakla… Bunun için alimler der ki: -İlmin tek kapısı vardır… O da bilmediğini sormaktan utanmamak kapısı… Bağdat alimlerinden Kasım bin muhammed der ki: -Sorulan suale bilmeden cevap vermektense, dilimin kesilmesi bana daha hayırlı gelmektedir… Alim şöyle devam eder; ” Vallahi ben birçok din büyüğüne eriştim Hiç birinin BİLMİYORUM sözünden rahatsızlık duyduklarını görmedim… Bildiklerine büyük bir iştiyakla cevap verirken, bilmediklerine de kolaylıkla bilmiyoruz ” derlerdi… Bundan dolayı da asla rahatsızlık duymazlardı… Birgün hutbe okurken cemaatten biri sualler sorar O da bilmiyorum cevabını verir Sual sahibi buna kızar ve şu iğneleyici sözü söyler: -Madem ki bilmiyordun o yüksek makama nasıl çıktın? Faziletli alim kızmaz şu cevabı verir: -Ben ilmim kadar yükselerek çıktım buraya… Eğer cehlim nisbetinde yükselmem gerekseydi, başımın göğe değmesi icap ederdi |
|