Var Git, İlim Öğren! |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Var Git, İlim Öğren!Var git, ilim öğren! Büyüklerden biri, gençliğinde anne babasına; “Beni ü teâlâya hibe edin Gidip Onun dînini öğrenip döneyim!” dedi Onlar da memnun olup; “Var git, ilim öğren!” dediler O gün sabah çıktı evden Gece vakti dönüp çaldı kapıyı Babası seslendi içeriden: “Kimsiniz?” Çocuk; “Benim, oğlunuz” dedi Babası; “Ben oğlumu yoluna hibe etmiştim, geri almam!” dedi Ve açmadı kapıyı O da geri dönüp gitti Ve bütün ilimleri öğrenip, büyük bir âlim olarak geri döndü *** Yine bir dostu vardı ki, kıymetini bilmiyordu insanlar Hattâ birini gönderip; “Git Ona söyle, insanları aldatmasın!” dediler Haberci geldiğinde, o zat talebesiyle sohbet ediyordu Sohbeti kesip; “Bir Müslüman hakkında, bilmeden ileri geri konuşmak uygun değildir” buyurdu Sonra onu çağırdı Eline bir kutu verip; “Bunu götür, köy halkının huzûrunda aç!” buyurdu O da gidip; “O zât kötü biri değil, bilâkis fazîletli ve âlim bir kişi Şu kutuyu da size gönderdi” dedi Ve açtı kutuyu İçinde biraz “Pamuk”, üzerinde “Köz” vardı, ama köz pamuğu yakmıyordu Köylüler gördüklerine şaştılar Özür dileyip, talebesi oldular Menkıbeler Abdüllatif Uyan |
|