![]() |
İmam-İ Gazali Hazretleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Gazali Hazretleriİslâm âlimlerinin en büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İran’ın Tûs şehrinin Gazal kasabasında 1058 (H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben kendim, âlim bir kimse olamadım ![]() ![]() ![]() Arkadaşı vasiyeti aynen yerine getirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî, çocukluğunda fıkıhtan bir miktarını kendi memleketinde okudu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memleketinde geçirdiği bu üç seneden sonra, tahsiline devâm etmek için o zamânın büyük bir ilim ve kültür merkezi olan Nişâbur’a gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nişabur’da tahsilini tamamlayınca, büyük bir ilim ve edebiyât hâmisi olan Selçuklu vezîri üstün devlet adamı Nizâmülmülk’ün dâveti üzerine Bağdat’a gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca İsmâiliyye adındaki sapık fırkanın görüşlerini çürütmek için Kitâbu Fedâihil-Bâtınıyye ve Fedâil-il-Müstehzariyye adlı eserini yazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretleri, felsefecilerle ilgili bu çalışmalarını El-Munkızu Aniddalâl kitabında şöyle anlatmaktadır: “İşte şimdi filozofların ilimlerinin hikâyesini dinle: Onları birkaç sınıf, ilimlerini de birkaç kısım hâlinde gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Gazali Hazretleriİmam-ı Gazâlî hazretlerinin felsefecilerin görüşlerini çürütmek ve îtikâdlarına, felsefe karıştıran sapık fırkalara cevap vermek için yaptığı bu çalışmasını işiten bir takım kimseler, onu felsefeci zannetmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretleri, bu çalışmalarından sonra, yerine kardeşi Ahmed Gazâlî’yi vekil bırakarak Nizâmiye Üniversitesindeki görevine ara verdi ve Bağdat’tan ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretlerinin tasavvufta mürşidi, Silsile-i zehebin büyüklerinden olan Ebû Ali Fârmedî hazretleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretlerinin yaşadığı devirde İslâm âleminde siyâsî ve fikrî bakımdan büyük bir kargaşalık hüküm sürüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslâm âlemindeki bu siyâsî karışıklıkların yanında bir de fikir ve düşünce ayrılıkları vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, bir taraftan kıymetli talebeler yetiştirdi, bir taraftan da sapık fırkaların bozuk inançlarını çürütmek ve Müslümanların bunlara aldanmamaları için okuyacakları kıymetli kitaplar yazdı ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretleri H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni ölü gören ve ağlayan dostlarıma, Şöyle söyle, üzülen o din kardeşlerime: “Sanmayınız ki, sakın ben ölmüşüm gerçekten, Vallâhi siz de kaçın buna ölüm demekten ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bir serçeyim ve bu beden benim kafesim ![]() Ben uçtum o kafesten, rehin kaldı bedenim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bana rahmet okuyun, rahmet olunasınız ![]() Biz gittik ![]() ![]() Son sözüm olsun, “Aleyküm selâm” dostlar ![]() Allah selâmet versin, diyecek başka ne var? İmâm-ı Gazâlî hazretleri, kendisini mezârın içine Şeyh Ebû Bekr en-Nessâc koysun, diye vasiyet etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Gazali Hazretleri“İmâmın nâşını mezâra koyduğum zaman, Kıble tarafından nurlu bir sağ elin çıktığını gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretleri asrının müceddidi olup, din bilgilerinden unutulmuş olanlarını meydana çıkarmış, açıklamış ve herkese öğretmişti ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretleri, zamânındaki devlet adamlarının ikrâm ve iltifâtlarına kavuşmuştu ![]() ![]() Bunlardan Selçuklu Sultânı Sencer’e nasihat için aşağıdaki mektubu yazmıştır: “Allahü teâlâ İslâm beldesinde muvaffak eylesin, nasîbdâr kılsın ![]() ![]() Dünyâ pâdişâhlığı, nihâyet bütün dünyâya hâkim olmaktan ibârettir ![]() ![]() Cenâb-ı Hakk’ın, âhirette bir insana ihsân edeceği şeylerin yanında, bütün yeryüzü, bir kerpiç gibi kalır ![]() ![]() ![]() Bu ebedî pâdişâhlığa (saâdete) kavuşmak, herkes için güç bir şey ise de, senin için kolaydır ![]() ![]() ![]() Dünyânın kıymetsizliği, açık ve ortadadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretlerinin buyurduğu güzel sözlerden bâzıları: Allahü teâlânın verdiği nîmeti, O’nun sevdiği yerde harcamak şükür; sevmediği yerde kullanmak ise küfrân-ı nîmettir (nîmeti inkâr etmektir) ![]() Belâya şükretmek lâzımdır ![]() ![]() Bir sözü söyleyeceğin zaman düşün! Eğer o sözü söylemediğin zaman mesul olacaksan söyle ![]() Bil ki, kalple gıybet etmek, dille etmek gibi haramdır ![]() ![]() Sabır insana mahsustur ![]() ![]() ![]() Allahü teâlânın, her yaptığımızı her düşündüğümüzü bildiğini unutmamalıyız ![]() ![]() ![]() ![]() Aklı olan kimse nefsine demelidir ki: Benim sermâyem, yalnız ömrümdür ![]() ![]() ![]() ![]() Ey nefsim, sonra tövbe ederim ve iyi şeyler yaparım, diyorsan, ölüm daha önce gelebilir, pişman olup kalırsın ![]() ![]() Eserleri: İmâm-ı Gazâlî hazretleri, ömrü boyunca gece gündüz devamlı yazmış büyük bir İslâm âlimidir ![]() ![]() ![]() ![]() Eserleri üstünde Avrupalılar geniş ve uzun süren incelemeler yapmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam-ı Gazâlî hazretlerinin vefâtından sonra İslâm dünyâsının mâruz kaldığı Moğol felâketi esnâsında yakıp yıkılan binlerce kütüphâne içinde Gazâlî hazretlerinin sayısız eseri de yok edilmiştir ![]() ![]() Eserlerinden bâzıları şunlardır: İhyâu-Ulûmiddîn, Kimyâ-ı Seâdet, Cevâhir-ül-Kur’ân, Kavâid-ül-Akâid, Kitâb-ül-İktisâd fil Îtikâd, İlcâm-ül-Avâm an İlm il-Kelâm, Mizân-ül-Amel, Dürret-ül-Fâhire, Eyyüh-el-Veled, Kıstâs ül-Müstekîm, Tehâfet-ül-Felâsife, Mekâsıd-ül-Felâsife, El-Munkızu Aniddalâl, El-Fetâvâ, Hülâsât-üt-Tasnîf fit-Tesavvuf ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük hadis âlimi Hâfız Zeynüddîn Ebü’l-Fadl Abdurrahmân el-Irakî, 1353 yılında İhyâ’daki hadisleri teker teker ele almış, herbirinin kaynak ve senetlerini araştırmış, bulmuş ve bunları 4 ciltlik bir eserinde toplamıştır ![]() ![]() ![]() İmâm-ı Gazâlî hazretlerinin en kıymetli eseri İhyâ’sıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|