Deyimler Sözlüğü-R- |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Deyimler Sözlüğü-R-Kaynak:Türkceciler Deyimler Sözlüğü eyimler Sözlüğü-R-[/url] Rafa kaldırmak (koymak): Bir iş üzerinde artık durmamak o işi kenara itmek ihmal etmek"Bizim dosyayı yine rafa kaldırmışlar" Rahat durmamak: Yaramazlık etmek kımıldayıp durmak"Rahat durmadın beni zor durumda bıraktın" Rahatına bakmak: Hiçbir şeye aldırış etmeden rahatını sağlamaya çalışmak"Boş ver rahatına bak sen mi düzelteceksin diyenlerden nefret ederim" Rahatlık (rahat) batmak: Rahat iyi bir yerdeyken o yeri olmayacak nedenlerden ötürü terkeden insanlar için sitem biçiminde söylenir Rahat yüzü görmemek: Huzur bolluk hiç rahatlık görmemek; sürekli sıkıntı darlık içinde bulunmak"Şu yaşıma geldim hiç rahat yüzü görmedim desem yeridir" Rahmetli olmak: Vefat etmek ölmek Ramak kalmak: "Bir şeyin olmasına çok az kalmak" anlamında kullanılır"Makinenin elime değmesine ramak kalmıştı ki güçlükle kendimi geri attım" Rast gelmek: 1 Düşünmediği beklemediği bir anda biriyle karşılaşmak 2 Düşünmediği veya düşünülmediği hâlde payına düşmek"Desenli parça bana rast geldi" 3 Hedefi bulmak 4 Bulmak"Pazarda kardeşimi çok aradım ama rast gelmedim" Rast gitmek: Bir iş istenilen biçimde gelişmek Rayına oturmak: Bozulmuş düzensiz hâle gelmiş bir işi yoluna koymak iyi duruma getirmek Rekor kırmak: Eski rekoru aşıp yeni üstün bir sonuç elde etmek"Koşuda yeni bir rekor kırılması bekleniyor" Rengi atmak: 1 Solmak 2 Korku heyecan sebebiyle benzi sararmak"Kumaşın rengi bir yıkamadan sonra attı" Renkten renge girmek: Heyecan korku ve utanmadan dolayı yüzünün rengi değişmek sıkılmak Renk vermemek: Bir konu ile ilgili duygularını düşüncelerini belli etmemek; bildiği hâlde bilmez gibi görünmek Resmiyete dökmek: Bir iş veya duruma resmiyet kazandırmak onu resmî kanallardan halletme yolunu seçmek Rest çekmek: 1 Kesin tavır almak herhangi bir konuda son sözü söylemek 2 Bir oyunda önündeki paranın tümünü ortaya koymak"Öyle bir rest çekti ki görmeliydiniz" Rol oynamak: 1 Bir oyunda rol almak 2 Bir işte önemli katkısı olmak etkisi bulunmak"Bu işin gerçekleşmesinde onun da önemli rolü oldu" Rota değiştirmek: 1 Takip edilen yoldan ayrılmak 2 Tutumunu tavrını değiştirmek izlediği yoldan kopmak"Hava muhalefeti sebebiyle uçak rota değiştirmek zorunda kaldı" Ruhu bile duymamak: Anlamamak; hiçbir bilgisi haberi bulunmamak; olan biteni sezememek"Göreceksin ruhu bile duymayacak onu bir güzel ıslayacağız" Ruhunu teslim etmek: Ölmek"İhtiyar ninem sabaha karşı ruhunu teslim etmişti" Rüyasında bile görememek: Olacağını hiç aklına getirmemek ihtimal vermemek"Bunu bana aldın ha! Rüyamda bile görsem inanmazdım!" Rüzgâr gelecek delikleri tıkamak: İstenmeyen bir duruma veya zarar gelebilecek bir gelişmeye karşı her türlü önlemi almak |
|