Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
saçaklı, şeyh

Şeyh Saçaklı

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şeyh Saçaklı

ŞEYH SAÇAKLI

Gaziantep velîlerinden İsmi Ebûbekr olup, babasınınki Mehmed'dir Maraş'ta doğdu Doğum târihi belli değildir İlk tahsîlini doğduğu yerde yaptı Daha sonra Tefsîr-i Tıbyân müellifi Mehmed ve Dârendeli Hamza Efendinin derslerine devâm etti Şeyh Abdülganî Nablüsî'den hadîs, tefsîr ve tasavvuf ilmi öğrendi ve icâzet aldı Tahsîlini tamamladıktan sonra memleketine döndü ve talebe yetiştirmeye başladı

Bir gün talebelerinden biri; "Efendim dersinize Hızır aleyhisselâm geliyor" deyince, Saçaklı; "Geliyor da bana niçin görünmüyor" diye sordu Ertesi gün talebe Hızır aleyhisselâma; "Hocam sizi niçin göremiyor?" diye sorunca, o da; "Hocanda daha dünyâ muhabbeti var Süslü sarık takıyor" buyurdu Bunun üzerine, eskiden dokumalardan kesilen saçakların birkaç tânesini birleştirerek sarık yerine başına doladı Allahü teâlâya dünyâ sevgisini kalbinden çıkarması için yalvardı Bir süre sonra Hızır aleyhisselâm ile devamlı görüşmeye başladı Başındaki saçaklardan dolayı "Saçaklı" diye meşhur oldu

Şeyh Saçaklı'nın zamânında Maraş Müftülüğü boşaldı Bu görev Şeyh Saçaklı'ya teklif edildi Düşünmek üzere birkaç gün müddet istediMühlet sonunda bu teklifi kabûl etmedi ve sebebini şöyle anlattı: "Pınar başına gittim Akan suya danıştım Bana dedi ki: "Kaynaktan çıktığım zaman herkes beni içiyor, iğrenmeden kullanıyor Fakat şehre girip çıktıktan sonra kirleniyorum Kimse bana el sürmez oluyor Müftü olursan sen de bana dönersin" dedi Bu sebeple ben de müftü olursam şehirde herkesle temas edeceğim, âkibetim suya dönecek"

Şeyh Saçaklı Antep ileMaraş arasındaki bir yolculuğu sırasında 1732 (H1145) senesinde vefât etti Her iki şehir halkı arasında cenâzenin kendi şehirlerine defnedilmesi husûsunda ihtilaf çıktı İşin uzamaması için bir hakem tâyin edildi Hakem; "Cenâze hangi şehre yakınsa oraya defnedilmesi uygundur" deyince, cenâzenin her iki şehre olan uzaklığı ölçüldü Antep'e daha yakın olduğu anlaşılınca, Antep mezarlığına defnedildi Türbesi bugün evler arasında kalmıştır İbâdethânesi olarak bilinen yer, Aynî Bedreddîn Caddesi 29 numaralı evin içinde bulunmaktadır

1) Osmanlı Müellifleri; c1, s325
2) Maraş Târihi (Besim Atalay); s129
3) Hediyyet-ül-Ârifîn; c2, s122
4) Gaziantep Evliyâları (CCâhit Güzelbey); s77

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com