Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amasya, gazi, halifet, merkez, türbesi

Halifet Gazi Türbesi Merkez Amasya

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Halifet Gazi Türbesi Merkez Amasya

Amasya Halifet Gazi Türbesi - Halifet Gazi Türbesi Hakkında - Halifet Gazi Türbesi Tanıtımı - Halifet Gazi Türbesi Resimleri

Amasya’nın batısındaki Şamice Mahallesi’nde, Amasya Valilerinden Danişmendli Emir Mücahit el Mübarizüddin Halifet Alp İbn Tûli için 1226’da yaptırılmıştır

Son yıllarda onarılan türbe, kesme taştan kare plân üzerine sekizgen cepheli kule şeklinde yapılmıştır Kümbet, kare planındaki bir kaide üzerinde, sekizgen bir plan biçiminde yükselir Çatısı da sekizgendir Diğer Selçuklu mezar anıtlarında olduğu gibi, burada da kümbete bir kaç basamaklı bir merdivenle çıkılır Sekizgen odanın üstü bir kubbe ile örtülüdür Odanın doğusundaki merdivenle, beşik tonozlu kare planlı mahzene inilir

Türbe içerisinde 0,90 x 215 m ölçüsünde mermer bir sanduka vardır Sandukanın güneye bakan yönüne de kıvrık boynuzlu birer koş başı yerleştirilmiştir Ayrıca bu iki koç figürü arasına, defne yapraklarından yapılmış bir girlandı taşıyan üç adet erkek figürü ile iki kanatlı melek başı görülmektedir Bu figürlerin Antik Çağlardan alındığı sanılmaktadır Büyük olasılıkla Halifed Gazi’nin bu motifleri beğenerek burada kullandığı sanılmaktadır

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, TC Amasya Valiliği adresinden alınmıştır

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com