Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hart, olayı

Hart Olayı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hart Olayı

Hart Olayı Tarihi - Hart Olayı Hakkında - Hart Olayı Sonuçları

Hart Olayı, Bayburt'da I Dünya Savaşı sonrasında gelişen küçük çaplı bir isyandır

Kendisini peygamber ve mehdi ilan eden Şeyh Eşref Efendi, Bayburt'un Hart bucağında 1908 sonrasında 400 kadar silahlı adamıyla hakimiyetini kurar Kendisine Trabzon'dan Of ve Sürmene ilçelerinden de destek gelir

Eşref I Dünya Savaşı sırasında Erzurum valiliğince göz altına alındıktan sonra, Rusların işgali döneminde serbest kalır Bu dönemde yapılanan Mustafa Kemal Atatürk'ün hükümeti 50 kişilik bir birliği Hart'a gönderir ve Eşref buna karşı savaşır ve kendisini peygamber ilan ederek "Hepiniz kâfirsiniz! Kimseyi tanımam, boyun eğmem, savaşacağım! Tanrı bana şeriatla görevlisin, dedi" diyerek askerlerle savaşır 6 Aralık 1919’da 28 Alay Komutanı Binbaşı Nuri Bey yönetimindeki bu birlikten Binbaşı Nuri Bey şehit olur, askerler de tutsak edilir Bu olaydan üç gün sonra Albay Hasan Bey de küçük bir birlikle olay yerine gider ve aynı sorunla karşılaşınca olaya Mustafa Kemal Atatürk el koyar

Yarbay Halit Bey komutasındaki Dokuzuncu Tümen; 25 Aralık 1919 günü Hart'a gider ve topçu ve piyade birlikleriyle Şeyh ile çarpışır Halit Bey, Mustafa Kemal Atatürk'e de "Hart olayı, yalancı peygamberle oğullarının ve adamlarından kimilerinin öldürülmesi ve Hart'ın alınmasıyla sonuçlanmıştır" mesajını iletir

Hart sahte peygamber ve mehdi'den geri alınmıştır; Atatürk de Yarbay'a "Hart olayında siz kardeşimin elde ettiği başarıyı kutlar ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmeleri yolundaki çalışmalarınıza teşekkür ederim" mesajını gönderir

Bu son yazışmalardan dolayı da; bu isyanın adı "Hart Olayı" olarak tarihe geçer

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com