Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hoysala, imparatorluğu

Hoysala İmparatorluğu

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hoysala İmparatorluğu

10 ve 14 yüzyıllar arasında, günümüz Hindistanı'nın Karnataka eyaletinin bulunduğu bölgede hüküm sürmüş olan bir Güney Hindistan imparatorluğudur İmparatorluğun başkenti önce Belur sonra da Halebidu olmuştur

Hoysala hükümdarları Batı Ghat sıradağlarının yüksek bir bölgesi olan Malnad'dan çıkmıştır 12 yüzyılda hüküm süren Batı Çalukyalar ile Kalaçuri krallıkları arasındaki kanlı savaşlardan yararlanarak günümüz Karnataka bölgesinde ve günümüz Tamil Nadu eyaletinde Kaveri nehri deltasının kuzeyinde idareyi ele geçirdiler 13 yüzyıla gelindiğinde Karnataka'nın tamamına yakın bir bölgeyi, Tamil Nadu'nun bazı kısımlarını ve Andra Pradeş'in batı bölümlerini yönetimleri altına aldılar

Hoysala çağı, Güney Hindistan'da sanat, mimarlık ve dinin gelişimi açısından önemli bir dönemdir İmparatorluk günümüzde asıl olarak tapınak mimarisiyle anılmaktadır Karnataka bölgesinde yüzü aşkın sayıda tapınak günümüze kadar ayakta kalabilmiştir Bunların arasında Belur'daki Çennakeşava tapınağı, Halebidu'daki Hoysaleşvara tapınağı ve Somanathapura'daki Keşava tapınağı sayılabilir Hoysala hükümdarları aynı zamanda güzel sanatlar hamiliği de yapmıştır Bu teşvik ve koruma sonucunda Kannada dili ve Sanskritçe edebiyat gelişmiştir

Hükümdarlar

1026 - 1047 II Nripa Kama

1047 - 1098 Hoysala Vinayaditya

1098 - 1102 Ereyanga

1102 - 1108 I Veera Ballala

1108 - 1152 Vişnuvardhana

1152 - 1173 I Narasimha

1173 - 1220 II Veera Ballala

1220 - 1235 II Vira Narasimha

1235 - 1254 Vira Someşvara

1254 - 1291 III Narasimha

1292 - 1343 III Veera Ballala

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com