Rüyalarında Gülümsüyor Çocuklar |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Rüyalarında Gülümsüyor ÇocuklarUyku odasında uyuyor çocuklar anaokulunda… Rüyalarında perileri, çiçekleri, belki de annelerini görerek Hâlbuki haberleri yok o sırada hızla gelişim merdivenlerini nasıl da çıktıklarından Beyin hücreleri dans ederek çoğalıyor ya da kaslar koşarak bir diğerine tutunuyor Güçlü daha da güçlü oluyorlar Büyüdüklerinde yaşam denilen süreçte daha olgun, daha kaliteli ve daha da dayanıklı olsunlar diye Rüyalarında gülümsüyor çocuklar, çünkü yatmadan önce arkadaşlarıyla oynamışlar keşfetmişler dünyayı, bizim inatla kirlettiğimiz evreni onlar masumiyetin ışığıyla dolaşıyorlar Bizler insanlığımızı unuturken, onlar gülüyorlar, paylaşıyorlar, keşfediyorlar… Dibine kadar öğreniyorlar her şeyi ama her şeyi, bu dünyanın ne kadar güzel olduğunu… Tüm bunları yaptıkları, yapabildikleri en güzel ve en önemli çağları Okul Öncesi Eğitim yaşlarıdır; yani 0–6 yaş Bu dönemde alınan eğitim ileriki yaşlardaki yaşam kalitesini arttırır ve topluma çok daha sağlıklı bireyler kazandırır Çocuğun zihinsel, fiziksel, psikososyal ve sosyal gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir Neden okul öncesi eğitim sorusunun cevabını sekiz tartışma noktasında toplar Robert Myers İlk olarak çocuk haklarından bahseder; çocukların gelişmeye ve tüm potansiyellerine erişmeye hakkı vardır Daha sonra, toplum olarak yerleştirmek ve devam ettirmek istediğimiz değerler en iyi bu dönemde kazandırılır çocuklara Ekonomik yönden de katkısını unutmamak lazım; okul öncesi çağda yapılan yatırım ileriki yaşlarda bize daha az yatırım ve verim olarak döner Eğitim, sağlık, beslenme gibi diğer programların etkinliği de okul öncesi eğitimle birleştirilip iyileştirilebilir Sosyoekonomik ve cins ayrımcılıkları bakımından da eşit bir başlangıç sayılır okul öncesine yapılan yatırım Sosyal hareketlilik getirir Yani politik ve sosyal hareketler için öncülük eder okul öncesi eğitim Ayrıca bilimsel olarak kanıtlamış veriler der ki; erken yaşlar zekâ, kişilik, sosyal davranışların gelişmesinde hayati önem taşır ve bunlar uzun süreli etkileri olan gelişim alanlarıdır Son olarak da risk altındaki çocuklar, çalışan anneler, değişen aile profili, kırsal-kentsel göçler okul öncesi eğitimin önemini arttıran faktörlerdir Bu saydığımız, Myers’ın noktaları göz önüne alındığında hem çok uzak hem de çok yakın; hem çok kolay hem de çok zor bir resim çıkıyor karşımıza Bunların hepsini düşünerek hareket ettiğimizde aslında, sadece okul öncesi eğitimin dünyayı ne kadar değiştirebileceğini ben hayal edebiliyorum Sadece harekete geçmemiz lazım Daha birçok teorisyenden bahsedebilirim, Piaget, Vygotsky, Montessorri, Bloom, Freud ve daha birçokları Ben en gerçekçi ve gerçekten kaile alınması gereken noktadan bahsetmek istedim Bütün bu teorilerin yanında hareket ışığı yakan Robert Myers Gerçekten artık, okul öncesi eğitimin öneminin anlaşılması gereken bir çağdayız, anaokulların bakım evi gibi algılanmaktan öte yerler olduğunun farkına varıldığı bir dünya gerekiyor Masal gibi başlayan, kulağı okşayan yazılarımız mutlu bir masal sonu gibi devam edebilsin diye Deniz Onur |
|