Enginar Tarifleri |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Enginar TarifleriEn sevdiğim sebzedir, karaciğerin en iyi ilacıdır,sordum pişirmeyi bilen çıkmadı, araştırdım ve sizlerle paylaşıyorum afiyet bal şeker olsun Zeytinyağlı Enginar Dolması Gerekli malzeme: 6 kişi için: 6 tane enginar, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 2 çay kaşığı şeker, 2 limon suyu iki buçuk su bardağı su, 12 tane yağlı kâğıt (24 x 20 santimetre boyunda) Hazırlanması: Enginarları sapsız olarak «zeytin yağlı taze enginar» yapımında anlatıldığı şekilde temizleyin İçlerini doldurmak için kullanılacak pirinci de «zeytinyağlı biber dolması»nda anlatıldığı şekilde hazırlayın Enginarları, hazırladığınız dolma içi ile aynı ölçüde doldurun İki tane yağlı kâğıdı üstüste koyarak içlerini zeytinyağı ile yağlayın, sonra da dolmuş enginarların üzerine koyarak paket yapar gibi sarın Kâğıtların uçlarını enginarın sap bölümüne doğru çevirerek kıvırın Enginarları da doldurulmuş bölüme üste gelmek üzere tencerenin içine oturtun Tuzunu, şekerini, suyunu, limon ve yağını ekleyerek orta ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin (bir buçuk saat kadar) Soğutun, masaya götürürken kâğıtları çıkarın Etli Enginar Dolması Malzemeler (2 kişilik)
[*]Soğan, domates, sarımsak robotta çekilir[*]Yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar ve kıyma eklenerek karıştırılır[*]Enginarların sapları dik durmalarını sağlayacak şekilde kesildiktikten sonra, yaprakların arası iyice yıkanır[*]İç malzeme el yordamı ile yaprakların arasına doldurulur[*]Tencereye konulan enginarların yarısına gelecek kadar su doldurulup, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir[*]50 dakika kadar orta ateşte pişirilir[*]Sıcak servis yapılıp elle yenilirZeytinyağlı Taze Enginar Gerekli malzeme: 6 kişi için 6 tane dolgun enginar, 3 kahve fincanı zeytinyağı, 3 çay kaşığı un, 2 limonun sUyu,’ 1 tane orta boy havuç, 2 tane orta boy patates, 20 tane arpacık soğanı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 5 su bardağı su, 2 çorba kaşığı bezelye, 1 bağ tereotunun yaprakları Büyükçe bir kaba su doldurun ve içine yarım limonun suyunu sıkın Bir tabağın içine 3 çorba kaşığı dolusu tuz ve yarım limon koyun Enginarı bir tahtanın üzerine koyun, keskin bir bıçakla, göbek diye isimlendirilen kısmın üzerindeki çiçekli kısmı kesip çıtın Limonu tuza bastırarak kestiğiniz yeri ovun Sonra sapını 5 santim bırakarak, yanlarını da elma kabuğu soyar gibi, bıçağı fazla derine batırmadan soyun Yine limonu tuza bastırarak enginarı bolca ovun Enginarın sapını ve kesilen sapın da yumuşak,taze olan bölümlerini soyarak aynı şekilde limonla ovun Son olarak enginarın içindeki sakallı kısmın kenarını bir bıçak ucu ile bir santim kadar derinlikte çizin, bir tatlı kaşığı ile enginarın içini kazıyarak temizleyin Yine limonla bolca ovun ve limonlu su kabının içine koyun 6u arada karar-mamaları için ellerinizi de sık sık tuza bastırılmış limon ile ovmayı unutmayın Enginarı bir tencerenin içine yan-yana dizin Havuç ve patatesleri soyarak ince dilimler şeklinde kesin Soğanların başlarını hafif keserek soyun Hepsini iyice yıkayarak enginarların üzerine koyun Ayrı bir kabın içine, tuzu, unu, şekeri ve suyu iyice karıştırarak ekleyin, zeytinyağını da dökerek ateşe koyun Enginarların üzerini bir yağlı kâğıt ile örtün, üzerine de bir tabak kapatın Ağır ateşte bir saat 15 dakika kadar pişirin Enginarların üstünü küçük enginar yap-raklarıyle iyice örtün Enginarları bir tencerenin içine yanyana dizin Zeytinyağını koyun ve orta hararette bir ateşte on dakika kadar pişirin Tencereyi ateşten çekin, enginarları, içlerindeki dolgu düşmeden yavaşça ters yüz ederek tencereyi orta ateşte dört dakika kadar daha pişirin Sonra yeniden ters yüz ederek sap bölümünün üzerine oturtun Tencereye geri kalan yağ, sarımsak, maydanoz karışımı ile enginarları tepeleme örtecek kadar su ekleyin ve suyu tamamen eminceye kadar pişirin Tencereyi ateşten çekince enginarları teker teker çıkararak fırına dayanıklı ve sofraya konabilecek bir kabın içine yerleştirin Gravyer peynirini Bir kısmını küçük küpler şeklinde keserek, her enginarın üzerine üç, dört tane koyun Geri kalan peyniri ince dilimler şeklinde kıyarak yine enginarların üzerine serpin Üzerlerine de beşamel sosu dökerek sıcak fırına koyun Onbeş dakika kadar fırında tuttuktan sonra hemen sofraya götürün Kuzu Etli Enginar nasıl yapılır? Malzemeler: 6 enginar 300 gr kuzu eti 3 domates 1 soğan 2 diş sarımsak 1 defne yaprağı 1 biber sıvıyağ, tuz karabiber su Üzeri için: Kaşar peyniri rendesi Hazırlanışı : 6 adet enginarı tencereye alınÜzerine sıcak su ilave edinÜzerine tuz,karabiber ekleyinZeytinyağı ilave edip pişirin Başka bir tencereye sıvıyağı alınÜzerine kuzu etlerini ilave edinEtlerin rengi dönünce kesilmiş soğan ve sarımsağı ilave edinDefne yaprağını ekleyinBiraz daha soteleyinDaha sonra küp kesilmiş biberi ve domatesleri ilave edinÜzerine sıcak su ilave edip pişirin Fırın kabına enginarları alınEnginarların üzerine kuzu etlerini paylaştırınEtlerin üzerine halka kesilmiş olan domatesleri ekleyinDomateslerin üzerine kaşar peynir rendesi ilave edinFırın kabına pişirdiğiniz enginarların suyunu fırın kabına ekleyinÖnceden ısıtılmışolan 180 derecelik fırında pişirin dır! --- Sonraki mesaj --- En sevdiğim sebzedir, karaciğerin en iyi ilacıdır,sordum pişirmeyi bilen çıkmadı, araştırdım ve sizlerle paylaşıyorum afiyet bal şeker olsun |
|