Esmaül Hüsna Duaları Ve Anlamları |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Esmaül Hüsna Duaları Ve AnlamlarıEsmaül Hüsna Anlamları "Allah" O kendinden baska hiç bir ilah bulunmayan tek : AllaH 2 "er-Rahman" Esirgeyici,bütün mahlukatina rahmetiyle muamele eden(dünyada) 3 "er-Rahîm" Bagislayici,sevdiklerine ve müminlere merhamet eden(ahirette) 4 "el-Melik" Mülkün sahibi,mülk ve saltanat devaml olan 5 "el-Kuddüs" Her türlü eksiklik ve ayplardan münezzeh olan 6 "el-Selam" Her çesit afet ve kederlerden emin olan 7 "el-Mü'min" Kullarina emniyet verenKendinin ve peygamberlerinin dogrulugunu ortaya koyan, kullarina yaptigi va'dinde sadik 8 "el-Müheymin" Saltanat hakkinda diledigi gibi tasarruf eden, her seyi gözetip koruyan 9 "el-Aziz" Izzet sahibi, malup edilmesi imkansz olan, her eye galip olan 10 "el-Cebbar" Azamet ve kudret sahibi, istedigini mutlak yapan, diledigine muktedir olan 11 "el-Mütekebbir" Ululuk sahibi,her seyde ve her hadisede büyüklügünü gösteren 12 "el-Halk" Her seyin varligin ve geçirecegi halleri takdir eden, yaratan, yoktan vareden, büyüklükte esi olmayan 13 "el-Bari" Her seyin aza ve organlarini birbirine uygun yaratan 14 "el-Musavvir" Tasvir eden , her seye bir sekil ve hususiyet veren 15 "el-Gaffar" Kullarinin günahini örten, magfireti çok,günahlar bagislayici 16 "el-Kahhar" Her seye,her istedigini yapacak surette, galip ve hakim olan 17 "el-Vehhab" Çok fazla ihsan eden, çesit çesit nimetleri daima bagislayan 18 "el-Rezzak" Bütün mahlukatin rizkini veren ve ihtiyacini karsilayan 19 "el-Fettah" Her türlü müskülleri açan ve kolaylastiran, darliktan kurtaran 20 "el-Alîm" Her seyi en ince noktasina kadar bilen, ilmi ebedi ve ezeli olan 21 "el-Kabd" Diledigine darlik veren, sikan, daraltan 22 "el-Bast": Diledigine bolluk veren, açan, genisleten 23 "el-Hafd" Yukaridan asaya indiren, alçaltan, dereceleri düsüren 24 "el-Rafi" Yukari kaldiran, yükselten, dereceleri yükselten 25 ''el-Mu'iz" izzet veren, aziz kilan 26 "el-Muzill" Zillete düsüren, hor ve hakir eden 27 "el-Semi" Her seyi isiten, kullarinin niyazini kabul eden 28 "el-Basir" Her seyi gören 29 "el-Hakem" Hikmet sahibi olan, yaptigi her iste hikmeti gözeten, hükmeden 30 "el-Adl" Son derece adaletli olan 31 "el-Latif" En ince islerin bütün inceliklerini bilen,lütuf ve ihsan sahibi olan 32 "el-Habir" Herseyin iç yüzünden, gizli taraflarindan haberi olan 33 "el-Halim" Yumusak davranan, hilmi çok olan 34 "el-Azim" Pek azametli olan, yüce 35 "el-Gafur" Çok bagislayan, magfireti çok 36 "el-Sekûr" Kendini rizasi için yapilan amelleri daha ziyadesi ile karlayan 37 "el-Aliyy" Çok yüce 38 "el-Kebir" Pek büyük 39 "el-Hafîz" Yapilan isleri bütün tafsilatyla hifzeden, her seyi afet ve belâdan koruyan 40 "el-Mukit" Bilen, tayin eden Her yaradilmisin rizkini veren 41 "el-Hasîb" Herkesin hayat boyunca yaptiklarnin bütün teferruatyla hesabini iyi bilen Mahlukatina kafi olan 42 "el-Celîl" Azamet , ululuk sahibi olan 43 "el-Kerîm" Çok ikram edici 44 "el-Rakîb" Bütün varliklar ve bütün isler murakabesi altinda bulunan 45 "el-Mucîb" Kendine yalvaranlarin isteklerini veren, dualarn kabul eden 46 " el-Vasi' " Lütfu bol olan, tüm niteliklerinde sonsuzluk derecesinde genis olan 47 "el-Hakîm" Emirleri, kelam ve bütün ileri hikmetli, hikmet sahibi olan 48 "el-Vedûd" Kullarini en fazla seven, sevilmeye en layik olan 49 "el-Mecîd" San, serefi çok üstün olan 50 "el-Ba'is" Ölüleri dirilten , kabirlerden çikaran 51 "el-Sehîd" Her zaman ve her yerde hazir ve nazir olan 52 "el-Hakk" Vacib'ul vücud olan,varligi hiç degismeden duran 53 "el-Vekil" Tevekkül sahiplerinin isini düzeltip onlardan daha iyi temin eden 54 "el-Kaviyy" Pek kuvvetli 55 "el-Metin" Pek güçlü 56 "el-Veliyy" Mu'min kullarnin dostu 57 "el-Hamîd" Ancak kendine hamd edilen,bütün varligin diliyle övülen 58 "el-Muhsi" Sonsuza kadar da olsa, herseyin sayisini bilen 59 "el-Mubdi" Mahlukati maddesiz ve örneksiz olarak bastan yaratan 60 "el-Mui'd" Yaradilmislari yok ettikten sonra tekrar yaratan 61 "el-Muhyi" ihya eden, dirilten, can bagislayan,saglik veren 62 "el-Mumit" Canli mahlukatin ölümünü yaratan, öldüren 63 "el-Hayy" Diri, tam ve mükemmel manasyla hayat sahibi 64 "el-Kayyum" Yarattiklarnin isini çeviren, her isleneni bilen, evveli olmayan 65 "el-Vacid" istediini, istedigi vakit bulan 66 "el-Macid" Kadri ve an büyük, kerem ve hosgörüsü bol 67 "el-Vahid" Tek Zat'inda, sifatlarnda, isimlerinde, ef'alinde orta ve benzeri olmayan 68 "el-Samed" Her seyin muhtaç oldugu, fakat hiç bireye muhtaç olmayan 69 "el-Kâdir" stedigini, istedigi gibi yaratmaya muktedir olan 70 "el-Muktedir" Kuvvet ve kudret sahipleri üzerinde diledigi gibi tasarruf eden 71 "el-Mukaddim" istedigini öne getiren, öne alan 72 "el-Muahhir" istedigini geri koyan, arkaya birakan 73 "el-Evvel" Her seyden önce var olan 74 "el-Ahir" Her sey helak olduktan sonra geri kalan 75 "el-Zahir" Varligi sayisiz delillerle açik olan 76 "el-Batin" Akillarin idrak edemeyecegi, yüceligi gizli olan 77 "el-Vâli" Evreni ve evrendeki bütün olaylar tek basina idare eden 78 "el-Müteâlî" Aklin mümkün gördügü her seyden, her halden pek yüce olan 79 "el-Berr" Kullarna iyilik ve ihsan, nimetleri bol olan 80 "el-Tevvâb" Tevbeleri kabul edip günahlari bagislayan 81 "el-Muntakîm" Günahkarlara, adaletiyle, hakettikleri cezayi veren 82 "el-Afuvv" Affeden, magfiret eden 83 "el-Rauf" Merhamet edici, pek sefkatli 84 "Mâlik'ül-Mülk" Mülkün ebedi-ezeli sahibi 85 "Zülcelâli ve'l ikrâm" Hem azamet sahibi, hem fazl u kerem sahibi 86 "el-Muksit" Hükümleri ve ileri yerli yerinde olan 87 " el-Cami' " istedigini istedigi zaman istedigi yerde toplayan 88 "el-Ganiyy" Çok zengin, hiç bireye muhtaç olmayan 89 "el-Muni" Diledigine zenginlik veren, müstagni kilan 90 " el-Mani' " Baz seylerin meydana gelmesine müsaade etmeyen, engelleyen 91 "el-Darr" Keder ve zarar verecek seyleri yaratan, hüsrana ugratan 92 " el-Nafi' " Hayir ve menfaat verecek eyleri yaratan, faydalandran 93 "el-Nur" Alemleri nurlandiran, diledigine nur veren, nur olan 94 "el-Hadî" Hidayete kavusturan, kulunu hayirla muvaffak kilan 95 " el-Bedi' " Örneksiz, misalsiz ve hayret verici alemler yaratan 96 "el-Bakî" Varlinin sonu bulunmayan, ebedi olan 97 "el-Varis" Varligi devam eden, servetlerin hakiki sahibi 98 "el-Resîd" Bütün alemleri dosdogru bir nizam ve hikmetle akibetine ulastiran 99 "es-Sabûr" Çok sabirli olan, isyankarlardan acele intikam almayan Celle Celâlühu Esmaül Hüsna Duaları Allah; Sensin Allah , Sanadır kulluğum, Sendedir çarem, Seninledir varlığım Seni arar ruhum Seni anar kalbim, başkasına değil Sana muhtacım, başkasını değil Seni çağırırım, başkası yaradılmıştır ,Sen Yaradansın, başkası devamsızdır Sen Daimsin ve daim Eyleyensin, başkaları muhtaçtır Sen ihtiyaçsızsın ,ihtiyaçları görensin, başka İlah yok Sen Allahsın, Senki eşi benzeri Olmayansın Senki bütün eksiksiz sıfatların Sahibisin Cemaline çevir yüzümü, başkasına Rağbet ettirme kalbimi Ya-Rahman Sen öyle Rahmet edersinki; Rahmetinin bir cilvesi cennetim olur, Rahmetinden bir parıltı sonsuz mutluluğum olur, Rahmetinin bir damlası herkezin rızkına kefil olur, Şu çorak gönlüme Merhametini indir, şu fani ömrümü sonsuzluğa eriştir ya- Rahim Öylesine Rahimsinki; kulağımı sözüne muhattap eylersin aklıma Vahyinle tenezzül edersin öylesine Rahimsin ki istendiğinde zaten verirsin, istenmediğinde de lütfedersin öylesine Rahimsin ki hak edene hepten verirsin haketmeyene bile çok bahşedersin öyle Rahimsin ki ; dünyayı bu kadar güzel eylersin Ahireti ondan daha güzel eylersin yarabbi korkudan emın eyle beni ,hüzünden azad eyle kalbimi ateşten uzak eyle beni hicrana düşürme kalbimi rahmetini rahmine al beni merhametinin kucağına al kalbimi ya MELİK Kimsenin kimseye fayda vermediği gün hüküm Senin gökler yarılırken sahibim sensin, yıldızlar dağılırken sahibim Sensin varlığım bana ait değil varım yorum Senin elimde olanlar benim değil, sahiplendiklerimde Senin yokluğa düşürme beni, an Senin darlık verme kalbime mekan Senin ya Kuddûs Sensin kuddûs kûdsiyet Sendendir, bundan öte laf olmaz Sen dilemessen hiçbirşey pak sayılmaz, gönlüm Sana yönelmedikçe saf olmaz, kanımı her nefeste temizlediğin gibi nefsimi arındırıp pak eyle, temizlenenlere muhabbet edersin, gönlümü muhabbetinle temizle ya Selam Sensin selam Sendendir selam , emrini dinler ateş ki İbrahim aleyselam için serin ve selametli olur ,İbrahim aleyselam gibi dostluguna kabul eyle beni, İbrahim gibi ateşi gül eyle tenime ,gül gibi ateşten çiçekler açtır ruhumda selamını şebnem gibi dokundur kalbime Ya Mumin Sen hidayetini göndermessen kalpler nasıl mutmain olur, Sen kalplere itminan vermessen kim inandığından emin olur Sen inandırmassan kim mümin kalır hevamın tuzağına düşürme beni , nefsimin eline bırakma beni öyle mümin eyleki beni pişmanlıklarım beni Sana döndürsün Ya Muheymin Sensin gariplerin sığınağı Sensin kimsesizlerin dayanağı Sensin Hakkı himaye eden Sensin aklımı aldanışlardan koruyan Sensin ayağımı tuzaklardan kurtaran Sen ki zayıfları kuvvetlilerin şerrinden himaye edersin ,Mazlumların hakkını zalimlerden almayı vaad edersin Sen ki benim en küçük,en önemsiz , en gizli arzularımıda bilir bana merhamet edersin nefsimin aldatmalarına kanmaktan koru beni aşağıların aşağısına yuvarlanmaktan koru beni Ya Aziz İzzet Senindir Sendendir izzet Sen dilersen kimse zillete düşmez Sen vermessen kimsede İzzet kalmaz Kalbim yalnız sana kanar yakınlığınla aziz eyle kalbimi ruhum yalnız Seni arar,Huzurunla aziz eyle ruhumu Halim yalnız sana aşikar başkalarının yanında rezil etme beni |
|