Felaketlerden Ders Çıkarmak |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Felaketlerden Ders ÇıkarmakFelaketlerden ders çıkarmak (her şer de bir hayır vardır) Evliya derecesini bulmuş bir zat varmış Kürsüye çıkıp vaaz ederken daima: "Ya Rabbi, hırsızlara haramilere rahmet kıl!" diye dua edermiş Sebebini sormuşlar Cevaben: Ben Bağdatlı bir tüccardım, çok zengindim ve iyiden iyiye Dünya'ya dalmıştım Bir gün sahradan geçerken kervanımın birini haramiler soydu Bu olaydan biraz aklım başıma gelir gibi oldu Bir başka geçişte, malımın bir kısmını daha gasbettiler Üçüncüde ise on parasız kaldım Bu suretle aç kalınca bir tekkeye iltica ettim İşte orada Allah'ım bana bir kamil mürşit ihsan etti ve bu devlete nail oldum Bu nimete o haramiler yüzünden eriştiğim için onlara hayır dua ediyorum, demiş Bir insanın, felaketle aklı başına gelmezse, daha büyüğü gelir Üzücü hadiseler, dertler bir nevi ikazdır Allah'ın aşkından gayrı hiçbir şeyde kalıcılık yoktur Fakat kendini Dünya'ya kaptırmış bir kimseye: Vazgeç bu fani zevklerden, benliğinden sıyrıl, az gül, yokluğunu düşün, çaba göster, desen, sana "deli" der Halbuki sen, bir kimsenin Dünya'ya fazlasiyle meyil ettiğini ve zevklerinin esiri olduğunu görürsen, onun deli olduğuna hükmedersin Eğer aklı olsaydı, akıbetini, ilerisini düşünürdü, dersin > Kenan Rıfai sohbetlerinden |
|