![]() |
Yds (Başvuru Ve Sınav İle İlgili Merak Edilenler)... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yds (Başvuru Ve Sınav İle İlgili Merak Edilenler)...Yüksek öğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmeleri (ÖSYM) öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi tarafından uygulanan bir sınav ve yerleştirme sistemi ile yapılır ![]() ![]() ![]() Bu sistemde; yabancı dil öğrenim alanında yer alan yüksek öğretim programlarına girmek isteyen adaylar için uygulanan (ÖSS) Öğrenci Seçme Sınavına ek olarak (YDS) Yabancı Dil Sınavı uygulanır ![]() ÖSS sınavından bir hafta sonra uygulanan YDS sınavına dil puanı ile öğrenci alan Yüksek öğretim programlarına girmek isteyen adaylar katılır ![]() ![]() YABANCI DİL SINAVI Yabancı dil öğrenim alanında yer alan yüksek öğretim programlarına girmek isteyen diğer bir deyişle ÖSS-DİL puan türü ile tercih yapmak isteyen adaylar ÖSS ve bir hafta sonra yapılacak YABANCI DİL SINAVI ‘na girmek zorundadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Sınavın Kapsamı Yabancı dil sınavı İngilizce, Fransızca, Almanca olmak üzere üç dilde yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() TESTLER SORU SAYISI SINAV SÜRESİ İNGİLİZCE 100 150 DAKİKA FRANSIZCA 100 150 DAKİKA ALMANCA 100 150 DAKİKA Yabancı Dil sınavında testlerde; Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri Kelime ve dilbilgisi Okuduğunu anlama ile ilgili sorular yer almaktadır ![]() ![]() KONULAR VE AĞIRLIKLARI ÇEVİRİ 15 SÖZÇÜK VE DİLBİLGİSİ 25 OKUDUĞUNU ANLAMA 60 YDS'de Puan Hesaplanması Adayların, eğer girmişlerse sözel, sayısal ve elbette yabancı dil bölümlerine verdiği doğru yanıtlardan, yanlış yanıt sayısının ¼ ü çıkarılarak netleri, diğer bir deyişle ham puanları hesaplanır ![]() Mezun olabilecek durumda bulunan adayların testlerde aldıkları ham puanlarla, soru çözüm ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanır ![]() Testlerin Türkiye ortalamaları ve standart sapmaları kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50‘ye, standart sapmasını 10‘a getiren bir dönüştürme işlemi yapılır ![]() ![]() Oluşan standart puanlar aşağıdaki tabloda belirtilen katsayılarla çarpılarak toplanır ve AÖSS-SÖZ, AÖSS-SAY, AÖSS-EA ve AÖSS-DİL puanları elde edilir ![]() Yukarıda açıklanan yolla hesaplanan dört tür ağırlıklı puandan her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 300 olan bir puan dağılımına dönüştürülerek; ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları elde edilir ![]() ÖSS'Yİ KAZANMAK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR? ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 ve ÖSS-DİL puanlarından en az birinin 160 ![]() ![]() ![]() ![]() ÖSS puanı ile yapılacak olan yerleştirmede; adayların ÖSS puanlarına ağırlıklı orta öğretim başarı puanının belli bir ağırlıkta katılması ile elde edilecek olan Y-ÖSS puanları ve varsa ek puanları kullanılacaktır ![]() Adayların tercihleri doğrultusunda; ÖSS puanları, ağırlıklı orta öğretim başarı puanları ve varsa ek puanları ile birlikte kontenjan ve koşullar da göz önünde bulundurularak ÖSYM tarafından yüksek öğretim programlarına yerleştirme işlemi yapılır ![]() Yabancı Dil Alanında Yüksek Öğretim Programları Alman Dili ve Edebiyatı Almanca Öğretmenliği Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Arap Dili ve Edebiyatı Arapça Öğretmenliği Bulgar Dili ve Edebiyatı Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Çin Dili ve Edebiyatı Dil Bilimi Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Fars Dili ve Edebiyatı Fransız Dili ve Edebiyatı Fransızca Öğretmenliği Hindoloji Hungaraloji İngiliz Dil Bilimi İngiliz Dili ve Edebiyatı İngilizce Öğretmenliği İspanyol Dili ve Edebiyatı İtalyan Dili ve Edebiyatı Japon Dili ve Edebiyatı Japonca Öğretmenliği Karşılaştırmalı Edebiyat Kore Dili ve Edebiyatı Latin Dili ve Edebiyatı Leh Dili ve Edebiyatı Mütercim Tercümanlık Rus Dili ve Edebiyatı Sinoloji Turizm ve Rehberlik Turist Rehberliği Urdu Dili ve Edebiyatı Yunan Dili ve Edebiyatı YDS'ye Kimler Başvurabilir? İçinde bulunduğumuz öğretim yılında orta öğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, Açık öğretim lisesi ) son sınıfında okumakta olan öğrenciler Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumunda bulunanlar Ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar Ortaöğrenimlerini yabancı ülkelerde bitirenlerden durumları yukarıdaki koşullardan birine uyanlar başvurabilirler ![]() |
![]() |
![]() |
|