Hasan Bin Ali (Doğumu Ve Aile Hayatı) |
07-12-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hasan Bin Ali (Doğumu Ve Aile Hayatı)Hasan hicret’ten üç yıl sonra, miladi 624’de doğmuştur Babası Ali, Mekke’den Medine’ye göç edişte, Muhammed’in yatağına yatıp kendi canını hiçe sayan, Muhammed’e bırakılan emanetleri sahiplerine ulaştıran kişidir, aynı zamanda Muhammed’in (Amcası Ebu Talip'in oğlu) kuzeni ve damadıdır, annesi Fatıma ise, Muhammed’in soyu devam ettiren tek evladıdır Hasan, Muhammed’in ilk torunudur, ve onun ismini dedesi koymuştur Hasan, Arapça’da güzel, yakışıklı manalarına gelmektedir Muhammed'le Olan İlişkileri Hasan ve kardeşi Hüseyin dedeleri Muhammed tarafından çok seviliyorlardı, bu iddiayı destekleyen onlarca hadis bulmak mümkündür Mesela bunlardan birisi; "Hasan ve Hüseyin cennet gençlerinin efendileridir" hadisidir Muhammed’in abasının altına alarak; "Bunlar benim Ehl-i Beytim'dir; Allah'ım, bunlardan her türlü kusuru uzaklaştır ve bunları tertemiz kıl!" duasını ettiği dört kişiden biridir Mübahele Olayı’nda; "Gelin çocuklarımızı ve çocuklarınızı, kadınlarımızı ve kadınlarınızı, kendimizi ve kendinizi çağıralım ve sonra beddua edip yalvaralım da Allah’ın lanetini yalancıların üzerine okuyalım" ayeti gelince Muhammed, Ali, Fatma, ve Hüseyin’le birlikte onu da yanına çağırmış ve şu şekilde dua etmiştir; "Ey Allah’ım! Bunlar benim Ehlimdir" |
|