Ekmek |
07-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
EkmekEkmek Hikayesi - Ekmek İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları Tabağında yemek bırakırsan arkandan ağlar" yemeğimi bitirmem için yapılan ilk duygusal baskıydı sanırım Sonra bir komşu teyze "tabağında yemek bırakırsan yolda köpek kovalar" gibi korkulu bir duruma çevirdi işi Biraz daha aklım ermeye başladığında "bu yemeği bulamayan onlarca aç çocuk var" cümlesi ile tanıştım Sonra sırasıyla "Günah, israf ve ayıp" olarak değerlendirmeyi öğrendim tabağımda yemek bırakmayı Genellikle sofrada, tencere dibinde kalan ya da çocukların yiyemediği yemekleri babalar yer Nedense bu böyle olur hep Çöpleri doldura doldura! Babama rağmen yemek zorunda kaldığım, sevmediğim yemekleri anımsıyorum da "bamya, bakla, pırasa, patlıcan ve kereviz" gibi, şu anda bunlan bayıla bayıla yiyişime hayret ediyorum Yaşla çok ilgisi var değişen tadların Hep söylerim; türküleri sevmem, baklaya bayılmam, uzun uzun yürümekten haz almam hemen hemen aynı tarihlere denk düşer Ve de tabağımda yemek bırakırsam o son lokmanın arkamdan ağlayacağına inancımın yeniden güçlenmesi elbette İnsan kendi kazandığı ile geçinmeye başlayınca, geçinemediğini fark ettiği ilk dönemde şöyle bir göz atar ya "Allah Allah, ben nelere para harcıyorum?" diye Sonra başlar elde kağıt kalem, alt alta, üst üste sıralamaya: kira şu kadar, bakkala bu kadar Sonra taksitle yaşama devri, sonra evde açık olan bütün elektrik düğmelerini kapatma ve "ne kadar çok ekmek atılıyor çöpe" dönemi gelir, izlediğimiz her haber dünyayı küçültürken yüreğimizi de daraltmaya başlar Üzerinde uçuşan sineklere aldırmayan bir deri bir kemik insanların fersiz gözleri oturur kalır zihnimizde Bir tabak pilava minnetle bakarız o an Ben bayat ekmekleri değerlendirme dönemimi yaşıyorum iki yıldır Ekmeği çöpe atanları, çöpleri acımasızca dolduranları tespit etme, uyarma ve onlara gıcık olma gibi yan uğraşlarım da var Bakın bu bayat ekmeklerle pazar sabahlarına yumurtalı ekmek, aniden gelen misafire evde kalmış peynir, yumurta, domates gibi şeylerle fırında kızarmış ekmek, ya da iyice ufalayarak köfte harcı hazırlayabilirsiniz Hepsini doldurup bir naylon torbaya koyun buzluğa, lazım oldukça çıkarıp çıkanp kullanın Sözüm önce kendime Neden bilmem, böyle pazartesi pazartesi ev içi yazı yazasım tuttu Kafasına bir şey takıldı mı insanın kendini böyle tuhaf işlere veriyor galiba Yazılarımda günlük hayatın içinden kimi şeyler üzerine fikirlerimi beyan ediyorum ama baklayı sevmeye başlamamla haberlere kafayı takmam aynı döneme rastladığından günlük hayatıma fazlasıyla ABD'nin dışişleri girmiş durumda Yıllar yıllar önce, unutulmayacak acı, 1 Mayıs Taksim olaylarının olduğu günün gecesi sabaha kadar tabak çanak yıkamış rahmetli Tezer Özlü Üzüntüler içinde ve ülkesinin başına gelenleri ve gelecekleri sayıklayarak Ne kadar ovarsa ovsun, parlattığı kaşıklar gibi parlamıyormuş geleceğe dair düşünceleri Kimileri temizlik, kimileri başka şeylerle terapi yapıyor demek kendine Bir lokma ekmek, sıcak bir yatak, şöyle huzurlu bir gelecek Bu kadar uzak durmasa bize Her neyse Diyeceğim o ki; gelecek günleri net göremiyoruz ya Umutlu bekleyişlere çoğu zaman endişe karışıyor Bu günün, şu anın, işte hemen şimdinin farkında olmak, bayat bir dilim ekmeği çöpe atar gibi atmamak lazım bir dolu şeyi Konuşmam yine aslında önce kendime Az önce evden çıkarken çöp torbasına takıldı gözüm Televizyonda ABD Başkanı konuşuyordu İclal Aydın |
|