Kırklardağı Efsanesi |
06-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırklardağı EfsanesiSUZAN ( Suzi) VE KIRKLARDAĞI EFSANESİ Diyarbakır´ın güneybatısında, Dicle Nehri kenarında, Kırklardağı vardır Bu Kırklardağı´nın arkasında Kırklar Ziyareti vardır Çocuğu olmayanlar, buraya gelip dilek dilerler Bir Süryani zengin ailenin de hiç çocukları olmuyormuş Kadın, Kırklar Ziyareti´ne gelip dilek dilemiş, adak adamış Bir kızı doğmuş Adını Suzi (Suzan) koymuşlar Her yıl doğum gününde, annesi onu süsler, giydirir ve Kırklar´a götürerek, bir kurban kestirirmiş Suzan böylesine bin nazlarla büyüyüp, güzel bir genç kız olmuş Müslüman komşularının oğlu Adil´le, birbirlerine aşık olmuşlar Yine bir doğum yıl dönümünde, annesi Suzi´yi, hizmetçilerle beraber kurbanını kesmek üzere, Kırklar Ziyareti´ne göndermiş Arkalarından habersizce Adil de gelmiş Hizmetçilerin kurban kesme telaşından yararlanan Suzi, Adil´le beraber, dağın arkasına dolanmışlar ve orada sevişmişler Kırklar Ziyareti, bu beraberliği bağışlamamış ve ziyaret Suzi´yi çarpmış Kız On Gözlü Köprü´nün orada, Dicle´de boğularak ölmüş Suzi´nin ölümünden sonra, Adil de aklını yitirmiş Suzan - Suzi Türküsü Kırklardağı´nın yüzü Karanlık sardı düzü Ben öleydim Suzi-Suzi Ziyaret çarptı bizi Köprüaltı kapkara Anne gel beni ara Saçlarım kumlara batmış Tarak getir de tara Köprünün orta gözü Sular apardı düzü Ben öleydim Suzi-Suzi Dicle ayırdı bizi |
|