Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
efsanesi, kırklardağı

Kırklardağı Efsanesi

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kırklardağı Efsanesi

SUZAN ( Suzi) VE KIRKLARDAĞI EFSANESİ

Diyarbakır´ın güneybatısında, Dicle Nehri kenarında, Kırklardağı vardır Bu Kırklardağı´nın arkasında Kırklar Ziyareti vardır Çocuğu olmayanlar, buraya gelip dilek dilerler

Bir Süryani zengin ailenin de hiç çocukları olmuyormuş Kadın, Kırklar Ziyareti´ne gelip dilek dilemiş, adak adamış Bir kızı doğmuş Adını Suzi (Suzan) koymuşlar Her yıl doğum gününde, annesi onu süsler, giydirir ve Kırklar´a götürerek, bir kurban kestirirmiş Suzan böylesine bin nazlarla büyüyüp, güzel bir genç kız olmuş Müslüman komşularının oğlu Adil´le, birbirlerine aşık olmuşlar Yine bir doğum yıl dönümünde, annesi Suzi´yi, hizmetçilerle beraber kurbanını kesmek üzere, Kırklar Ziyareti´ne göndermiş Arkalarından habersizce Adil de gelmiş Hizmetçilerin kurban kesme telaşından yararlanan Suzi, Adil´le beraber, dağın arkasına dolanmışlar ve orada sevişmişler Kırklar Ziyareti, bu beraberliği bağışlamamış ve ziyaret Suzi´yi çarpmış Kız On Gözlü Köprü´nün orada, Dicle´de boğularak ölmüş Suzi´nin ölümünden sonra, Adil de aklını yitirmiş

Suzan - Suzi Türküsü

Kırklardağı´nın yüzü

Karanlık sardı düzü

Ben öleydim

Suzi-Suzi Ziyaret çarptı bizi

Köprüaltı kapkara

Anne gel beni ara

Saçlarım kumlara batmış

Tarak getir de tara

Köprünün orta gözü

Sular apardı düzü

Ben öleydim

Suzi-Suzi Dicle ayırdı bizi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com