Ala-Arça Suyu Efsanesi (Kırgızistan) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ala-Arça Suyu Efsanesi (Kırgızistan) Ala-Arça Suyu Efsanesi Ülke: Kırgızistan Eskiden, çok eskiden Kırgız kabilesi, Yenisey tarafında yaşarmış Onlara orada Moğollar saldırır Kırgızlar'ın içinde akıllı bir kadın vardır O, beş altı muhafızı yer aramaları için gönderir Onlara;"Gidiniz, varınız, bir yer var, çok güzel, hoş ve yeşil Yine orada öyle bir kuş var ki, çok hoş ötüyor Onun adı bülbül " der "Gidip orayı bulunuz Orası bizim mekânımız olsun " der![]() Askerler aramaya başlarlar Ne kadar yürüdükleri, ne kadar yol aldıkları bilinmez Hava, dayanılmayacak derecede sıcak olduğu için yolda çoğu ölür Sadece bir asker kalır O da çok susar ve güçten kuvvetten kesilip yere yıkılır O yiğitin de sevdiği bir kız vardır Kız, düşünde sevdiği gencin baygın bir hâlde yattığını görür ve çıkıp aramaya gider Gelip bakar ki, oğlan yatıyor Ne kadar uyandırmaya çalışırsa da nafile!![]() ![]() O zaman kız ağlayıp Allah'a yalvarır: "Su olsam!" der Bunun üzerine kız suya çevrilir Bu arada kız oğlana tekinde bulunur: "Kalk, ben geldim!![]() ![]() " der![]() Oğlan, uğuldayan sesten sonra gözünü açıp bakar ki, su! ![]() ![]() Sevinip sudan içer Bu arada bir kuş, çok güzel şekilde ötmektedir Oğlan sağına boluna bakar, yemyeşil bir yer![]() ![]() Bunun üzerine; "Demek benim aradığım yer burası!" diye düşünür![]() O zamandan beri Kırgızlar, Aladağ'a yerleşmişlerdir Ala-Arça Suyu bugün de sevdiğini çağırıp şırıldayıp durmaktadır Kaynak: Ergun, Metin (1997), Türk Dünyası Efsanelerinde Değişme Motifi, 2 C , Ankara |
|
|
|