|
|
Konu Araçları |
atay, atayın, biyografisioğuz, hayatıoğuz, kimdir, oğuz |
Oğuz Atay'ın Hayatı-Oğuz Atay'ın Biyografisi-Oğuz Atay Kimdir |
06-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Oğuz Atay'ın Hayatı-Oğuz Atay'ın Biyografisi-Oğuz Atay KimdirOğuz Atay'ın Hayatı-Oğuz Atay'ın Biyografisi-Oğuz Atay Kimdir İnşaat Fakültesi'ni bitirdi Üç yıl sonra İDMMA (İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi) İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi oldu 1975'te doçent olan Atay, 1934 yılında İnebolu'da doğdu 1951'de Ankara Maarif Koleji'ni, 1957'de de İTÜTopografya adlı bir de mesleki kitap yazdı Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayınlandı Oğuz Atay, Tutunamayanlar'ın 1971-72'de yayınlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası oldu Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü'nü kazandı Bu ilk romanı 1973'te yayınladığı Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı izledi Hikayelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında toplayan Atay'ın 1911-1967 yılları arasında yaşamış Prof Mustafa İnan'ın hayatı konu edilen Bir Bilim Adamının Romanı, Devlet tiyatrosunda sahneye konmuş Oyunlarla Yaşayanlar adlı oyunu yazdı Beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi "Türkiye'nin Ruhu"nu yazamadan 13 Aralık 1977'de, İstanbul'da öldü Sağlığında hiçbir kitabı ikinci baskı bile yapamayan Atay'ın kitapları ölümünden sonra büyük ilgi gördü ve defalarca basıldı Yıldız Ecevit'in hazırladığı Oğuz Atay biyografisi "Ben Buradayım" 2005 yılında yayınlandı Bir Örnek "Tutunamayanlar" Tutunamayanlar, Oğuz Atay'ın ilk romanıdır 1970 yılında TRT Roman Ödülü'nü kazanmıştır Çoğu yazar ve okuyucuya göre Modern Türk Edebiyatı' nın en önemli eserlerinden biridir Kullanılan dil ve anlatım şekli itibariyle edebiyatta bir devrim olarak kabul edilmektedir Berna Moran, bu kitabı hem içerik hem de biçimsel özellikleri bakımından Türk edebiyattında yepyeni bir evre olarak değerlendirmekte, Jale Parla ise Don Kişot'tan Günümüze Roman adlı çalışmasında modern ve postmodern roman bağlamında Atay'ın ve Tutunamayanlar'ın yerini belirtmektedir Konusu Selim Işık'ın intihar ettiğini öğrenen Turgut Özben, ihmal ettiğini düşündüğü arkadaşının geçmişinin izini sürmeye ve Selim'in tanıdığı insanlar aracılığıyla onu tanımaya çalışır Her insana farklı bir yönünü gösteren Selim'in görüntüsü, Turgut'un bu insanlarla konuşması sonucu okuyucunun ve Turgut'un gözünde netlik kazanacaktır Yıldız Ecevit'in yazdığı Ben Buradayım adlı Oğuz Atay biyografisinin ardından, romanın pek çok otobiyografik öğe taşıdığı anlaşılmıştır |
|