Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hanedanı, osmanlı

Osmanlı Hanedanı

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Hanedanı

Osmanlı Hanedanı

Ülke: Osmanlı Devleti
Ünvanlar: Padişah, Sultan, Bey, Han
Kurucu: Osman Gazi
Son hükümdar: VI Mehmet
Yıkılış tarihi: 1922
Etnik Grup: Türk (Kayı boyu'dan)

Osmanlı Nişanı

Osmanlı Hanedanı, Osmanlı Devleti’ni yaklaşık 600 yıl yöneten hanedandır Osmanlılar ve Osmanoğulları olarak da bilinir Hanedan adını, Osmanlı Beyliği’nin kurucusu olan Osman Bey’den alır Osmanlı Hanedanı’nın 1299 yılında başlayan yönetimi, 1922 yılında Ankara Hükümeti’nce saltanatın kaldırılmasıyla son bulmuştur
Osmanlı Hanedanı’ndan hükümdar olanlar yaygın olarak padişah olarak bilinir Ancak kuruluş yıllarında hükümdarlık unvanı bey idi ve bunun yerine daha sonra han unvanı kullanıldı Sultan unvanı da Osmanlı Hanedanı’nda yaygın kullanılan bir unvandı; ama bu unvan erkek hükümdarların yanı sıra kadınlar için de kullanılıyordu

Kuruluşu
Ayrıca Baknız: Osmanlı İmparatorluğu - Kuruluş Dönemi
Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu Osman Bey, Anadolu Selçuklularını uç beylerinden biriydi Bizans sınırına yakın bir bölgede Anadolu Selçuklu Devleti'ne hizmet ediyordu Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra iktidarını ilan etti ve sonradan Osmanlı Beyliği olarak adlandırılan devleti kurdu Kendisi de bu devletin ve hanedanın ilk hükümdarı oldu Osman Bey'den sonra devletin başına oğlu Orhan Bey geçti

Fatih Kanunnamesi
Fatih Sultan Mehmed'in saltanatının son yıllarında oluşturulan "Kanunname-i Ali Osman", daha önceki padişahların yazılı kurallarını birayaya getirmekle birlikte, devlet yönetimini aşırı merkeziyetçi bir yapıya dönüştürmüş ve padişahı "mutlak hakim" kılmıştır Fatih Kanunamesi olarak anılan bu düzenlemede, tahta çıkan şehzadenin, erkek kardeşlerini öldürtmesine yasallık kazandırmasıyla ünlüdür:
“Ve her kimesneye evlâdımdan saltanat müyesser ola, karındaşların nizamı âlem için katletmek münâsibdir

Hanedanın Sonu
Osmanlı Hanedanı'ndan son padişah olan VI Mehmed, Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı Devleti'nin de son hükümdarıydı Anadolu topraklarının bölünmesini öngören Sevr Antlaşması'na karşı Anadolu'da gelişen Kurtuluş Savaşı'nın başarıya ulaşmasının ardından, VI Mehmed'in hükümdarlığına son verildi ve padişah ile çevresiyle birlikte yurtdışına sürüldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com