fiilimsiler |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
fiilimsilerFİİLİMSİLER: Fiilimsi fiile benzeyen anlamına gelir Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan, cümlede isim,sıfat,zarf görevlerinde kullanılan yan cümlecik kuran, ancak fiillere getirilen zaman ve şahıs eklerini alamayan (olumsuzluk ekini alabilir), isim çekim eklerini alabilen kelimelere denir 3 gurubu vardır 1-İsim-Fiil: Fiil kök veya gövdelerine "-ma(y)-ış-mak" eklerinden biri getirilerek yapılır İsim olarak kullanılır Balık tutmak bir yetenek isidir Bakışın beni ürküttü Bir de böyle düşünmeyi deneyin Not=Bazı kelimeler fiilimsi olmaktan çıkıp varlığın adı olmuştur Sarma,dolma,kavurma vb 2-Sıfat-Fiil =(ortaç): Fiil kök veya gövdelerinin yanında "-an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek,-miş" ekler getirilir Cümlede sıfat görevinde kullanılır Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak Dönülmez akşamın ufkundayız Görür gözüm, görmez oldu Akacak kan,ölmüş eşek,pişmiş aş,öpülesi elleri var,bakar kör,konuştuğumuz insan,bilindik sözler Not=-er,-ecek,-miş,-mez ekleri zaman ekleriyle karıştırılmamalıdır Not=Sıfat-Fiiller bir isim niteledikleri için sıfat hareket ve zamir anlamı tamamıyla yitirmedikleri için de niteliği gösterirler Tanıdık birine rastladım 3- Zarf-Fiil =(Bağ-Fiil) Fiil kök veya gövdelerine "-ap,-arak,-dıkça,-ken,-ince,-madan,-maksızın,-eli,-an,-e" ekleri getirilerek yapılırCümlede zarf görevinde kullanılır Biraz oturup gitti Düşünerek konuşmalıyız Çalışırken uyuya kalmışım Sen gidince ah neler oldu Dereyi görmeden paçayı sıvama Göreve başlayalı üç ay oldu Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım Gide gide bir söğüde dayandım |
|