Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fiilimsiler

fiilimsiler

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

fiilimsiler

FİİLİMSİLER:

Fiilimsi fiile benzeyen anlamına gelir Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan, cümlede isim,sıfat,zarf görevlerinde kullanılan yan cümlecik kuran, ancak fiillere getirilen zaman ve şahıs eklerini alamayan (olumsuzluk ekini alabilir), isim çekim eklerini alabilen kelimelere denir 3 gurubu vardır

1-İsim-Fiil:

Fiil kök veya gövdelerine "-ma(y)-ış-mak" eklerinden biri getirilerek yapılır İsim olarak kullanılır

Balık tutmak bir yetenek isidir

Bakışın beni ürküttü

Bir de böyle düşünmeyi deneyin

Not=Bazı kelimeler fiilimsi olmaktan çıkıp varlığın adı olmuştur

Sarma,dolma,kavurma vb

2-Sıfat-Fiil =(ortaç):

Fiil kök veya gövdelerinin yanında "-an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek,-miş" ekler getirilir Cümlede sıfat görevinde kullanılır

Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak

Dönülmez akşamın ufkundayız

Görür gözüm, görmez oldu

Akacak kan,ölmüş eşek,pişmiş aş,öpülesi elleri var,bakar kör,konuştuğumuz insan,bilindik sözler

Not=-er,-ecek,-miş,-mez ekleri zaman ekleriyle karıştırılmamalıdır

Not=Sıfat-Fiiller bir isim niteledikleri için sıfat hareket ve zamir anlamı tamamıyla yitirmedikleri için de niteliği gösterirler

Tanıdık birine rastladım

3- Zarf-Fiil =(Bağ-Fiil)

Fiil kök veya gövdelerine "-ap,-arak,-dıkça,-ken,-ince,-madan,-maksızın,-eli,-an,-e" ekleri getirilerek yapılırCümlede zarf görevinde kullanılır

Biraz oturup gitti

Düşünerek konuşmalıyız

Çalışırken uyuya kalmışım

Sen gidince ah neler oldu

Dereyi görmeden paçayı sıvama

Göreve başlayalı üç ay oldu

Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım

Gide gide bir söğüde dayandım

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com