Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Köşe Yazıları

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çılgınlık, işbirliği, rumisrail

Rum-İsrail Işbirliği çılgınlık'

Eski 09-23-2011   #1
GöKKuŞaĞı

Rum-İsrail Işbirliği çılgınlık'

New York

ÖNCEKİ gün Birleşmiş Milletler binasının önünde dikilmiş sohbet ediyoruz

Ak saçlı, ak bıyıklı bir güvenlik görevlisi duruyor yanımızda
“Türk’sünüz değil mi?” diye soruyor
“Evet” diyorum
“Başınız sağolsun” diyor
Şaşırıyorum
“Niye?” diye soruyorum
“Ankara’da bomba patlamış Üç kişi ölmüş” diyor
Adamın ilgisi ve bilgisi beni şaşırtıyor
“Nereden biliyorsun?” diyorum
Televizyonda duymuş
“Dünyanın en güzel ülkesi Türkiye’dir” diyor
Sonra anlıyorum ilginin nedenini
Gençliğinde 3 yıl Eskişehir’de görev yapmış Amerikan Hava Kuvvetleri’nde görevliyken
Geçen mayıs ayında da İstanbul’a gelmiş Türkevi’nde çalışan bir arkadaşıyla
“Çok değişmiş Müthiş modernleşmiş Eskişehir de çok değişmiş, büyümüş diyorlar ama oraya gidemedim” diyor
“Dünyanın en önemli ülkelerinden biri haline geldiğinizin farkında mısınız? Başbakan’ınız bizim Başkan’ın en güvendiği, fikrini en çok aldığı lider Eskiden burada kimse Türkiye’yi bilmezdi, şimdi bilmeyen yok” diyor

SARKOZY KONUŞMUYOR
Dursak sabaha kadar Türkiye’yi anlatacak
O sırada karşı kaldırımda yürüyen bir kalabalık gözümüze çarpıyor
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, bir kalabalıkla birlikte yürüyor BM’ye doğru Yağmur altında
Arkasında Alain Juppe
Tam Türkevi’nin önünde Sarkozy’nin karşısına çıkıyoruz
“Türk gazetecilerle biraz sohbet etmek ister misiniz” diyoruz
Havayı gösteriyor, gülümsüyor ve uzaklaşıyor
Yağmuru bahane ediyor Sanki yağmur olmasa duracak!
Dikkatimi çeken boyunun kısalığı oluyor
Omzuma ya geliyor ya gelmiyor boyu

BAŞBAKAN’IN YÜZÜ ASIK
Günün en önemli olayı Başbakan Erdoğan’ın Başkan Obama ile yapacağı görüşme
İki lider Waldorf Astoria Oteli’nde buluşacaklar
Waldorf’un önünde kuş uçurtulmuyor
Zaten New York kilit olmuş
Yolların büyük bölümü kapalı Trafik altüst
Başbakan Erdoğan, Obama ile görüşmeye gitmeden 20 dakika önce kaldığı Peninsula Otel’e geliyor
Danışmanlarıyla kısa bir toplantı yapıyor ve ardından Waldorf Astoria’ya doğru yola çıkıyor
İk otel birbirine çok yakın
Erdoğan ile Obama’nın ne kadar görüşeceği merak konusu
Çünkü her iki liderin de programında bu görüşme için süre belirtilmemiş Ama 25 saatlik bir boşlukları var
Görüşme 1640’ta başlıyor, 1820’de bitiyor Hemen hemen 1 saat 40 dakika görüşüyorlar
Erdoğan görüşmeden çıkınca doğrudan Peninsula Otel’e geliyor
Açıklamalarını gazeteye yetiştirebilmek için otelin kapısında bekliyoruz
Zırhlı Cadillac limuzinden Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile birlikte iniyor
Yüzü asık
Beni görünce, “Bugün doğum gününmüş Kutlu olsun Sevdiklerinle beraber nice yıllara” diyor
“İnşallah” diyorum
Şaşırıyorum haliyle Doğum günüm olduğunu nereden bildiğini merak ediyorum
Yüzünün asıklığının Ankara ve Siirt’teki saldırılardan kaynaklandığını anlıyoruz ilk cümlelerinden, “Olacak şey değil Kalleşlik bu, hainlik bu Siirt’te hanımların bulunduğu bir araca ateş açıyorlar” diyor
Hayli öfkeli
Biz Obama görüşmesini soruyoruz
“Hemen mi konuşalım, yoksa sonra mı?” diye soruyor
Hemen olursa gazetelere yetiştirebileceğimizi söylüyoruz
“Haniye’nin oğlu bekliyor Onunla bir görüşeyim Sonra toplanalım” diyor
Bir süre sonra yanında bakanlarıyla basının karşısına geçiyor
Toplantının 15 saat sürdüğünü ve öncelikli olarak terör meselesinin ele alındığını anlatıyor
Obama’nın Türkiye’deki saldırılardan dolayı duyduğu üzüntüyü aktarıyor
Birleşmiş Milletler’de yaptığı görüşmelerde Libya meselesinin ele alındığını söylüyor
“Libya’da henüz tam sonuca ulaşılmadı Ama yakındır Şimdi Libya halkının durumuyla ilgilenmek lazım Libya halkı ‘Tamamdır Biz bundan sonrasını kendimiz hallederiz’ deyinceye kadar uluslararası camianın elinin Libya’nın üzerinde olmasını kararlaştırdık Aslında Libya’nın pek bir ihtiyacı yok Çünkü dünyanın çeşitli ülkelerinde bloke edilmiş 170 milyar doları var Şimdi bunu peyderpey serbest bırakacaklar İlk etapta bir 12 milyar dolarlık bölümü kullanıma açılacak Buradan hem Libya’nın acil ihtiyaçlarının giderilmesi hem de Libya’dan alacaklı olan özellikle müteahhitlerin alacaklarının ödenmesi sağlanacak” diyor
Ardından Obama ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlatıyor
“2007 yılındaki mutabakatımız hâlâ geçerli O zaman terör örgütünün Türkiye, Irak ve ABD’nin ortak düşmanı olduğunu ve ortak mücadele edeceğimizi karara bağlamıştık Bugün bu hâlâ geçerli” diye başlıyor
ABD’den her türlü desteğin hâlâ geldiğini belirtiyor
İnsansız hava araçları, Predatorlar ve anlık istihbarat konusunda hiçbir sorun olmadığını dile getiriyor Başbakan,

"SURİYE'NİN YAPTIĞI KARA PROPAGANDA"
Ardından sorulara geçiliyor
Herkesin ilk merak konusu Suriye
Suriye ile ilgili olarak ne konuştunuz? diye soruyoruz
Başbakan Erdoğan'ın Suriye konusunda gerçekten kızgın olduğunu gözlerinden okuyorum
"Suriye'ye elimizi çok uzattık Her şeyi yaptık ama olmadı" diyor Beşar Esad'ı defterden silmiş "Bir daha onunla tek kelime bile konuşmam" Diyor
Suriye'ye bu kadar öfkeli olmasının nedenini ise "Türkiye'ye karşı, yalan bir kara propaganda yapıyorlar" demesiyle çözüyoruz
Türkiye sınırındaki kamplarla ilgili Suriye'nin iddiaları, bu kamplarda kaldığını iddia edenlerin televizyonlara çıkarılıp konuşturulması ve Trkiye aleyhine söylemlerde bulunmasına kızgın
"Dönüştü ilk iş bu kampları bizzat ziyaret edeceğim Daha önce Bakanımı yolladım ama bu kez gidip kendi gözümlel göreceğim ve bu kamplara yönelik bir program açıklayacağım Suriye ile bu noktaya gelmek istemezdik elbet ama Beşar Esad beni bu noktaya getirdi" diyor bu konuyla ilgili Başbakan
Suriye'ye yönelik yaptırımların arttırılacağını söyleyince "Askeri seçenek de masada mı" diye sordum
"Hayır Askeri seçenek yok ama çok ağır yaptırımlar geliyor Obama ile bu konuda görüştük Her ülkenin kendi koşullarına göre yaptırımlar olur Suriye'ye de Suriye'nin koşullarına göre yaptırım uygulanacak" dedi

FİLİSTİN YÖNETİMİ DEĞİL FİLİSTİN DEVLETİ
Ardından mavi marmara konusu soruluyor Erdoğan'a

"Uluslararası sularda uğradığımız sivillere yönelik saldırı konusunda haklılığmızı Sayın Obama'da teyit ediyor ve buradaka kararlılığımız konusunda da bir tavırları yok" diyer Başbakan
"Barıştırmaya uğraşmadı mı?" diye soruyoruz
Gülüyor Tekarlıyor cümlesini "Kararlılığımızı görüyolar, biliyrlar Haklılığımızı teyit ediyorlar" diye
"Özür yoksa, içinde olduğumuz pozisyondan taviz yok" diyor
Filistin Devleti'nin tanınması konusunda ABD'nin tavrında bir değişiklik olup olmadığını soruyoruz
Doğrudan yanıt vermiyor
Bu konuyu gündeme getirdiğini anlıyoruz
"Biz Filistin meselesini BM çerçevesinde ele alıyoruz 1947 yılında Birlemiş milletler Filistin devleti'nin varlığını Kabul etti Biz bunun gereğinin yerine geterilmesini istiyoruz Biz Filistin Devleti'nin, bakın yönetim demiyorum, devlet diyorum, Filistin devleti'nin her zaman yanında olacağız Temenni ederim ABD'de Filstin devleti'ne gereken desteği verir" diyor

KIBRIS SABOTE EDİLİYOR
Kıbrıs'taki gerilim konusunda da Başbakan'ın açııklamalırını dinliyoruz Kıbrıs Rum Kesiminin İsrail'le ortak petrol arama çalışması yapmasını "Çılgınlık" olarak nitelendiriyor Başbakan Erdoğan "Bu Kıbrıs'taki müzakere sürecini sabote eder" diyor ve orada bırakmıyor "Önümüzdeki günlerde Yunanistan'la işbirliği toplantımız var Bu petrol arama çılgınlığı onu da sabote edecek"
Türkiye'nin hücumbot ve fırkateynlerle bölgede devriye gezdiğini söylüyor
"Biz de oraya bir sismik araştırma gemisi yollayacağız" Diyor
Belli ki, gerelim tırmanacak
Obama ile görüşmede bu konununda gündeme geldiğini seziyoruz
"Başkan Obama azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin olarak çıkardığımız Kanun Hükmünde Kararname için de keşekkür etti" diyerek bu konun gündeme geldiğini hatırlatıyor bize

GÜVENLİK KALKANI
Başbakan Erdoğan Güvenlik kalkanı projesi ile ilgili olarak sorulan soruya yanıt verirken "Asılnda bizim bu radarı onaylamamızın zamanlaması da çok iyi oldu" Diyor
"Batı ittifakının, NATO'nun içinde olduğumuz net bir şekilde anlaşıldı" diyor
"Biz bunu bir NATO projesi olarak görüyoruz Zaten öyle Kürecik'te zaten uzun yıllardır bir NATO radarı mevcuttu" diye hatırlatıyor ve "Obama radar onayı için de ayrıca teşekkür etti" diyor "Bu iş NATO çerçevesnde yürüyor" diyor Türkiye'nin de bu işin komuta ve kontrol kademesinde görev apacağını açıklıyor
"Geçen cumartes günü bir haber okudum Pentagon ABD'li gazetecilere verdiği kapalı bir brifingde radarın komutasının ABD ve İsrail'de olacağını söylemiş" Diyorum
"Biz de gördük o haberi Bu konuyu da konuştuk Öyle olmadığını onlar da biliyor Şimdi o haberi tavzih edecekler" diyor Başbakan Erdoğan

Fatih Altaylı

GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com