Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
girişimci

Girişimci

Eski 06-13-2010   #1
Şengül Şirin

Girişimci

Girişimci

GİRİŞİMCİ a Bir işi yapmaya girişen, bundan çekinmeyen kimse; müteşebbis, —işi ikt Bir işletmenin başında bulunan m,
kimse (Bk ansikl böl)

—ANSİKL işiikt Başlangıçta girişimci fikri kişilerin kendi kişisel sermayelerlyle bir İş kurmaları fikrini çağrıştırmaktaydı Ama, J-B Say'in daha önce gösterdiği gibi, girişimci ile sermaye koyucu ayrı ayrı kişiler olabilir Kaldı ki, kurulan bir işin yönetimi de aynı zamanda girişimcilik niteliklerine gereksinim gösterir

Bu niteliklerin belki en başta geleni, J Schumpeter tarafından ortaya konulmuş olanıdır: girişimci durmadan yeni üretim etmenleri, bileşimleri arayıp bulmaya çalışan bir "yenileştlrici" olmalıdır; çünkü bir rekabet ekonomisinde dinamizm, işletme için bir ölüm kalım sorunudur Schumpe-ter'e göre, özellikle beş yeni bileşim tipi bulunduğu söylenebilir: yeni bir ürün oluşturulması, yeni bir üretim yönteminin bulunması, yeni bir sürüm alanının ele geçirilmesi, yeni ham madde piyasalarının elde edilmesi, üretimde yeni bir düzenleme yapılması Demek ki, yenilik salt teknik planı aşar, işletmenin ticari, örgütsel ve sosyal yönlerini de kapsamına alır

Öte yandan, girişimci bir iletişim-karar -eylem sistemi olarak düşünülebilecek olan işletmenin içinde bir "iş yöneticisl" dlr (Perroux) Bu yüzden, işletmenin amaçlarının, bu amaçlara erişmek için kullanılan araçların, İşletmenin iyi yolda gittiğinden emin olmak İçin kurulması gereken denetim düzeninin seçilmesi, İşletmenin başında bulunan kişinin yönetim görevleri arasındadır, işletmenin başı elinde bulunan araçları sürekli olarak gözetilen amaçların gerçekleştirilmesi çabasına uydurmak, bunu yaparken de aşağıda gösterilen, çeşitli zorunlulukları ve bunların belli bir andaki göreli önemini hesaba katmak zorundadır: sosyal zorunluluklar (istihdam piyasası, emekçilerin talepleri, kuvvet oranları, çatışmalar), mali zorunluluklar (iç ve dış toynakların kullanılabilirliği ve maliyeti), endüstriyel zorunluluklar (üretim araçlarının kapasitesi ve verim derecesi), ticari zorunluluklar (piyasa, rekabet), idari zorunluluk (iş örgütlenmesi, yapıların etkinliği), işletmenin başı, planlama, örgütlenme, denetim, iletişim ve danışma görevlerini, kuruluşun işleyişini en iyi duruma getirmek ve gelişmesini sağlamak amacıyla yürütür

Modern ekonomilerde, girişimcinin işlevi giderek bir yönetici ekibin elemanları arasında dağılma eğilimi göstermekle birlikte, işletme çevresi içinde izleyeceği stratejiyi belirleyip yönlendiren tek bir otoritenin varlığı gerekliliğini sürdürmektedir Bu bakımdan, bir işletmenin başında bulunan kişinin özelliği, bir karar gücünü kullanması ya da işletmenin öteki temsilcilerinden kendisini ayıran bir otorite işlevini yerine getirmesidir Bu bağlamda, işletmenin başı, piyasanın belki de olumsuz yaptırımlarına uğrayacak birtakım kestl-rimlere dayanan bir stratejiyi belirlemenin içerdiği risklere girerek bazı özel sorumluluklar üstlenir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com