|
|
Konu Araçları |
ağartma, soldurma, tozu, yapılır, üretim, yöntemleri |
Soldurma, Ağartma Nasıl Yapılır,ağartma Tozu,Üretim Yöntemleri, |
06-01-2010 | #1 |
Şengül Şirin
|
Soldurma, Ağartma Nasıl Yapılır,ağartma Tozu,Üretim Yöntemleri,Soldurma, Ağartma nasıl yapılır,ağartma tozu,Üretim yöntemleri, Ağartma (soldurma), tekstil ürünleri, saç, un, kağıt, halat ve daha birçok maddedeki istenmeyen renkleri giderir Bu amaçla kullanılan kimyasal maddeler klor, kükürt dioksit ve hidrojen peroksittir Doğada bulunan boyarmaddeler, kimyasal tepkimelerle renksiz hale getirilir Üretim yöntemleri: Birçok ağartma işi, endüstride yüksek basınçlı silindirlerden sağlanan klor gazı (Cl2) kullanılarak yapılır Bazı süreçler, ağartma tozundan elde edilen klora dayanır Bu, klorun nemli sönmüş kirece ICa (OH)2I etkisi, ile hazırlanan kirli beyaz maddedir Daha Önce, bitüm gibi dayanıklı malzeme ile döşenmiş oda tabanlarına sönmüş kirecin ince bir tabaka halinde yayılarak, kireç üstünden klor gazının geçirilmesi ile üretiliyordu Kireç, gazı emer ve oldukça yüksek ısı çıkar (çoğu kez soğutma bobinleri gerekir) Bu sürecin yerini, zamanla, büyük ölçüde Bachmann süreci almıştır Burada, birçok kattan oluşan klorlama kulesinin üstüne sönmüş kireç verilir Sönmüş kireç önce üst kata verilir, mekanik olarak karıştırılır, sonra daha çok karıştırıcının çalıştığı alt kata iner Toz, katlardan aşağıya inerken kulenin altından yukarı doğru klor verilir Ağartma tozu aşağıda toplanır ve belirli aralarla alınır, klor fazlası sıcak hava akımıyla giderilir Ağartma tozunun kalsiyum hipoklorit ICA (OCl)2l ve kalsiyum klorür monohidrat (CaCl2CaOH2THzO) karışımı içerdiği sanılmaktadır Ağartıcı olarak kullanıldığında seyreltik asit eklenerek klor çıkarılır Günümüzde hemen hemen iki kat klor serbest bırakan kalsiyum hipoklorit, ağartma tozundan daha yaygın olarak kullanılmaktadır Genel olarak, sulu sönmüş kireç asıltısından klor ya da klor monoksit geçirilerek hazırlanır Ağartma tozundan daha kararlı olan bu tozdan su, buharlaştırma ile ayrılır Ev ağartıcısı da benzeri biçimde hazırlanır Bu sıvı ağartıcı, kostik soda (NaOH) çözeltisinden klor geçirilerek üretilen sodyum hipoklorit (NaOCI) içerir cve kalsiyum karbonat oluşturan soda (Na?COa) ile kalsiyum hipoklorit tepkimesinden de hazırlanabilir Bir başka yöntem de, anotta elde edilen klorun, katotta elde edilen sodyum hidroksit ile karışması olgusuyla gerçekleşen soğutulmuş tuzlu su elektrolizidir Sodyum klorlt (NaClO,), pamuk ve ketenin ağartılması için yaygın olarak kullanılır Ağartma etkisi, ısıtılmış asitli çözeltiden elde edile/ı klor dlokslt (CIO,) ile sağlanır Çoğu kez sodyum hipoklorit ile karıştırılır ve klor, klorit üzerine etki ederek C10a oluşturur Bu süreç pamuk ve ketendeki selüloz liflerine, klorun etkisinden daha az zarar verir Kükürt dioksit (S02), sık sık yün ve bazı sentetik ürünlerin ağartılması için kullanılır En basit yöntemde ıslak ürün, kükürt dioksit gazı çıkaran ham kükürt parçalarının yandığı büyük bir odadaki ızgaralara asılır Kükürt dioksit, havagazı üretimi ve bazı metallerin saf hale getirilmesi gibi birçok endüstri sürecinde bir yan ürün olarak elde edilir Demir üretiminde doğal olarak çıkan demir filizinin, yani demir piritin (Fe2S) havada kavrulmasıyla da elde edilebilir Kükürt dioksit alçak basınçlarda sıvılaşır ve madensuyu sodası için kulanılanlar gibi, sifonlarda ya da daha büyük alçak basınç silindirlerinde saklanır Klorlu maddelerle ağartmadan sonra, klor kalıntılarını yoketmek için, bazen kükürt dioksit kullanılır Ancak, kükürt dioksitle ağartılmış ürünler zamanla hafifçe sarardığından, tam beyazlık istendiğinde hidrojen peroksitten yararlanılır Hidrojen peroksit (H2O2), yün ve yapay İpek ürünlerini ağartmak için yaygın olarak kullanılırRenksiz bir sıvıdır Çoğunlukla sülfürik asitin, kristal suyu içeren sodyum ya da baryum peroksite etkimesi ya da elektrolitik tekniklerle sağlanır Yüzeydeki pislikleri gidermek için yapılan ön işlemden sonra yün ya da yapay ipek, seyreltik hidrojen peroksit Çözeltisine batırılarak ağartılır Öteki ağartıcı maddelerden, ağartılan malzemede istenmeyen hiçbir kimyasal kalıntı bırakmadığı İçin, üstündür