Yangın Ve Yangından Korunma |
02-17-2010 | #1 |
Şengül Şirin
|
Yangın Ve Yangından KorunmaYangın Ve Yangından Korunma Alev, ısı ve ışık oluşturan ateş insanoğlunun yararlı, ama tehlikeli bir yardımcısıdır Ateş elde edebilmek için yanacak bir yakıt, oksijen (genellikle havanın oksijeni) ve yanmayı başlatmak için yeterli ısı gereklidir (bak Yanma) Ateş ve ateşin oluşturduğu ısı, her zaman sıcak alandan daha az sıcak alana doğru hareket eder Bu hareket üç yolla olur Bunlar, iletim, konveksiyon (taşınım) ve ışınımdır Sıcak bir cisme dokunmuş olan herkes iletim yoluyla yayılan ısının yangına neden olabileceğini bilir Birçok yangın da öbür iki yolla yayılan ısıdan kaynaklanır Örneğin, açık havada ateşe çok yakın olarak bırakılan giysiler ateşten ışınım yoluyla yayılan ısıyla tutuşabilir Konveksiyon yoluyla taşman ısı da bir kabın içindeki suyun ısınmasına neden olur Bir yapıda çıkan yangının oluşturduğu ısının dörtte üçü, yükselen sıcak hava akımlarıyla, konveksiyon yoluyla yeni alanlara yayılır Isının konveksiyon yoluyla yayılması yalnızca sıvılarda ve gazlarda gerçekleşir İletim yoluyla yayılma ise katılarda, sıvılarda ve gazlarda olabilir; ama en belirgin olarak katılarda gerçekleşir