MSF: ABD Haiti'de Yardımları Engelliyor |
01-21-2010 | #1 |
bukett
|
MSF: ABD Haiti'de Yardımları EngelliyorDoktorlar Örgütü (MSF), ABD’nin Haiti’nin başkenti Port-au-Prince havalimanında acil sağlık yardımlarını engellediğini belirti Haiti’yi yerle bir eden depremde 75 bin kişinin öldüğü ve 250 bin kişinin yaralandığını açıkladı Resmi olmayan açıklamalardaysa ölü sayısı 200 bin olarak ifade ediliyor Depremde 1 milyon kişinin evsiz kaldığı belirtilirken öksüz kalan çocuk sayısının ise 1 milyona çıkabileceği tahmin edilirken 3 milyon kişinin ise gıda yardımı bekliyor Fansa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in de kurucuları arasında olduğu 1999 Nobel Barış Ödüllü Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), Amerikan askerlerinin indiği Port-au-Prince’te 85 ton sağlık materyali taşıyan 5 uçağın yönünün Haiti’den komşu Dominik Cumhuriyeti’ne çevrildiğini belirtti MSF, 12 Ocak’ta meydana gelen depremde sağlık malzemesi eksikliğinden dolayı 5 kişinin MSF tarafından kurulan sağlık merkezinde hayatını kaybettiğini belirterek 500 kişinin ameliyat beklediğini kaydetti MSF hukuk müdiresi Françoise Saulnier, Paris’te Reuters Televizyonu’na yaptığı açıklamada, “Sadece memnuniyetsiz değiliz, bundan daha fazlasıdır” dedi “Cerrahlık böylesi felaketlerde acil bir önceliktir Bu iyi biliniyor” diyen Saulnier, “İnsanları binalardan çıkarmak için 3 gününüz var, sonraki üç günde onlara cerrahi tedavi vermek gerekiyor ve daha sonra, beslenme, barınak, su, tüm bunlar sonra gelir” şeklinde konuştu Saulnier, “Bunlar hepsi birbirine karıştırıldı Üçüncü günde değil, dördüncü ya da belki sekizinci günde yararlı olan askeri lojistik, havalimanını tıkarken ve bu kötü idareye sürüklerken insanların yaşamına dikkat ertelendi” eleştirisi yaptı Bu şekilde kaybedilen üç günün önemli enfeksiyon, yaralılarda kangrene yol açtığını ifade eden Saulnier, bunun da engellenebilir organ kesilmesine neden olduğunu kaydetti Doktorların morfin, antibiyotik ve kesme materyalinden yoksun olduğunu belirten Saulnier, öyle ki MSF’nin yerel pazarda organ kesimi için testere satın almak zorunda kaldığını dile getirdi Fransa’nın İşbirliğinden sorumlu Devlet Bakanı Alain Joyandet, geçen Cumartesi günü Port-au-Prince’te yaşanan bu sorunlardan dolayı Amerikan makamları nezdinde tepkisini dile getirmişti Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı da Salı günü yaptığı yazılı açıklamada her iki ülkenin etkili bir şekilde işbirliği yaptığını belirtti ABD 2 BİN DENİZ PİYADESİ DAHA GÖNDERDİ Öte yandan ABD'nin depremin vurduğu Haiti'ye 2 bin takviye deniz piyadesi gönderdiği bildirildi Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada, Körfez bölgesi ve Afrika'daki düzenli görevleri için pazartesi yola çıkan 3 gemiye talimat verilerek, deprem yardım çalışmaları için Haiti'ye yönlendirildikleri belirtildi Pentagon'dan bir yetkili, ABD'nin Haiti toprakları ve kıyılarında halen 11 bin 500 askerinin bulunduğunu, bu sayının hafta sonuna kadar 16 bine ulaşmasının beklendiğini söyledi KORKUNÇ BİLANÇO Bu arada 12 Ocak’tan beri yaşamını yitirenlerin sayısı açıklandı Haiti Sivil Savunma Dairesi, depremde 75 bin kişinin öldüğünü ve 250 bin kişinin yaralandığını açıkladı Resmi olmayan açıklamalardaysa ölü sayısı 200 bin olarak ifade ediliyor Başkentteki binaların yarısının yıkıldığı belirtilen depremde 1 milyon kişinin evsiz kaldığı, felaketzedeler için barınak, gıda, su ve ilaç bulunamadığı ifade ediliyor Haiti’de deprem öncesi 380 bin çocuk yetimhanelerde yaşıyordu Yardım kuruluşları, deprem sonrası bu rakamın 1 milyona çıkabileceğini düşünüyor Ancak BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, deprem sonrası yetim kalan çocukların, yurtdışına gönderilerek evlat edinilmesinin son çare olması gerektiğini söylüyor ABD, Fransa, Hollanda gibi ülkeler yetim Haitili çocukların evlat edinilmesinin hızlandırma kararı almıştı Ancak UNICEF, önceliğin çocukların Haiti’deki yakınlarının bulunmasına verilmesi gerektiğini belirtiyor Dünya Gıda Programı, bölgede yaklaşık 3 milyon kişinin umutsuzca gıda yardımı beklediğini belirtiyor ANF NEWS AGENCY