Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilgili, sanatlar, sözle

Sözle İlgili Sanatlar

Eski 12-14-2009   #1
Şengül Şirin
Icon3

Sözle İlgili Sanatlar

Sözle İlgili Sanatlar

Sözle ilgili sanatlarda sözcüğün anlamı hemen hiçbir biçimde dikkate alınmaz, yalnızca yapısına, söylenişine ve yazılışına bakılır

Cinas, söylenişleri bir, anlamları ayn olan sözcükleri bir arada kullanmak demektir Örnek:
Ben âşıkım el göğüste yüz yerde El efendim del sinemi yüz yerde
Gevheri
{Yüz: surat, çehre; yüz: 100 sayısı)
Kalb (evirmece), bir sözcüğün harflerinin yerlerini değiştirerek başka sözcükler yapma demektir Örnek:
Belin nişanını sordum lebinden eydür kim Dilin tut eyleme kâli ki bunda sığmaz kıl
Şeyhi
{Bel: bel; leb: dudak)
Akis (çaprazlama), bir dizede ya da cümlede iki sözcük ya da tamlamayı aynı ya da başka tümcede yeri değiştirilmiş olarak yinelemek demektir Örnekler:
Kalem böyle çalınmıştır yazıma Yazım kışa uymaz kışım yazıma
Gevheri
Hem yürüsem hem söylesem Hem söylesem hem yürüsem
Arif Damar
Leb değmez (dudak değmez), içinde b, m, /, p, v gibi dudak ünsüzleri kullanılmadan yazilan
şiire denir

Burada tanımlarıan ve örneklendirilen söz ve anlam sanatları çoğunlukla Divan şiirinde kullanılmıştır Çünkü Divan şairi "hüner ve marifet göstermek" amacını taşımaktadır (bak DİVAN EDEBİYATI) Divan şairleri kadar olmasa da, halk şairleri de söz ve anlam sanatlarından yararlanmışlardır Tanzimat'tan günümüze kadar gelen Türk şiir geleneğinde de söz ve anlam sanatlarından hayli yararlanılmış olduğunu görmekteyiz Burada özet olarak anlatilansöz ve anlam sanatları, şiir dışındaki edebiyat ürünlerinde, hatta günlük konuşma dilinde de anlatımı zenginleştirmek üzere sıkça başvuruları öğelerdendir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com