Ekonomi |
07-03-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
EkonomiEkonomi İnsanların yarattığı değerlerin ve ülkelerin zenginliklerinin nasıl ortaya çıktığını; bunların nasıl bölüşüldüğünü inceleyen bir toplum bilimidir Fiyatların neden inip çıktığı, neden bazı firmaların ötekilerden daha fazla kâr ettiği, bir hükümetin hangi vergileri toplayacağına nasıl karar verdiği ekonomi alanında ortaya çıkan bazı soru türleridir Bu soruları yanıtlamaya çalışan ekonomi bilimiyle uğraşan kişilere iktisatçı adı verilir Hemen hemen herkes çocukluk döneminden başlayarak her istediği şeye sahip olamayacağını, istekleri arasında bir seçim yapması gerektiğini öğrenir Benzer bir biçimde çok zengin bir sanat koleksiyoncusu da dünyadaki bütün değerli tabloları satın alamayacağını bilir İşte iktisatçılar insanların sınırsız olduğunu varsaydıktan isteklerini sınırlı gelirleriyle nasıl karşıladıklanyla; yaptıkları seçimler için ne kadar çalışmaya ve para harcamaya hazır olduklarıyla ilgilenir Ekonomi biliminde insanların satın aldıkları şeyler mallar ve hizmetler olarak iki bölüme ayrılır Mallar ekmek, araba gibi nesnelerdir Hizmetler ise bankacılık, sigorta ve televizyon programlan gibi hizmetlerdir Bu mal ve hizmetleri satın alan kişilere tüketici denir Mal ve hizmet yaratma süreci üretim olarak adlandırılır Buğday üreten çiftçi de, öykü yazarı da üretim sürecinde yer alır Üretimde kullanılan ve üretim güçleri olarak bilinen üç temel öğe vardır Üretimin temel öğelerinden biri işgücüdür İnsanlar işgüçlerini kullanmazlarsa hiçbir üretim olmaz İkinci ana öğe, doğal üretim gücü olarak da tanımlanan topraktır Toprak hem tarımsal üretim, hem de kentleşme ve sanayi için gereklidir Ekonomide toprak kavramı aynı zamanda petrol, madenler ve öteki hammaddeler gibi doğal kaynaklan da içerir Üretimin üçüncü öğesi sermayedir Sermaye üretimde kullanılan makine, fabrika gibi malvarlıklarını ve üretimi gerçekleştirmek için gerekli olan parayı içerir Yalnızca işgüçlerini satarak üretime katkıda bulunanların gelirine "ücret" ya da "maaş"; topraklarını kiraya verenlerin gelirine "rant" ya da "kira"; sermaye sahiplerinin gelirine de "kâr" denir Sermaye sahipleri kârlarının bir bölümünü, daha çok üretebilmek için yeni makine ya da fabrika almaya yatırırlar {bak YATIRIM) Mal ve hizmet üreten firma ya da şirketler sanayi olarak bilinen grup içinde toplanır Otomobil, giyim, ilaç gibi mal üreten sanayilere yapım sanayileri; bankacılık, turizm gibi hizmet veren sanayilere ise hizmet sanayileri denir