Atkuyruğu |
06-22-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
AtkuyruğuAtkuyruğu Avustralya ve Yeni Zelanda dışında dünyanın her yerindeki zengin ve nemli topraklarda yetişen atkuyruklarının (Equisetum) 30 kadar türü vardır Bu çok yıllık bitkilerin gövdesi sanki üst üste eklenen küçük parçalardan oluşmuş gibi eklemli ve boğumlu, gövdenin içi de boydan boya oyuk ve boştur Yapraklar iyice küçülmüş ve her boğumu sıkıca saran birer kılıfa dönüşmüştür Bitkinin dokularında bol miktarda silis bulunduğu için, dokunulduğu zaman ele sert vepürüzlü gelir Hatta Avrupa'da yetişen Equisetum hyemale türünün yazkış yeşil kalan sürgünlerinde silis oranı o kadar yüksektir ki, bazı Avrupa ülkelerinde bu sürgünler mobilyaları ve döşeme tahtalarını parlatmakta kullanılır Atkuyrukları toprakaltındaki köksaplarla (rizom) ve kozalağı andıran sporkesesi başaklarından (strobil) saçılan sporlarla ürer Adi atkuyruğu (Equisetum arvense) Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'daki akarsu kıyılannda çok yaygındır Anadolu'nun birçok yerinde kırkkilitotu ve eklemotu adıyla bilinen bu bitki en çok 30 santimetreye kadar boylanır Kuzey Amerika ve Asya'da yetişen dev atkuyruğunun {Equisetum praealtum) uzunluğu 3,5 metreyi, Güney Amerika'da yetişen en uzun türün boyu ise 10 metreyi bulur Bu incecik gövdeli bitki ancak çevresindeki otlara ve çalılara yaslanarak büyüyebilir Atkuyruklan yeryüzünün en eski bitkilerindendir Jura Dönemi'nden, yaklaşık 160 milyon yıl öncesinden kalma fosil örnekleri bulunmuştur Bu örnekler günümüzden 300 milyon yıl Önce, Karbonifer Dönem'de yaşamış olan ağaç büyüklüğündeki atkuyruklanna çok benzer Jeolojik çağlarda bütün yeryüzüne egemen olan bu bitkilerin pek az bir bölümü soyunu sürdürerek günümüze kadar gelebilmiştir