Özeniyorum,O Halde Yokum |
01-09-2009 | #1 |
GöKKuŞaĞı
|
Özeniyorum,O Halde YokumEsegin biri bir gün tavsana benzemeye karar vermis Bakmis ki kulaklari tavsana göre biraz uzun, gitmis hemen kestirmis Aynaya bakmis ve tavsana benzedigini düsünerek sevinmis Sonra bir fazlaligini daha fark etmis, gitmis kuyrugunu da kestirmis Sonunda dayanamayip bir dostuna gidip sormus, acaba tavsana ne kadar benzemis Dostu aynen söyle cevap vermis: -Tavsana benzemek söyle dursun, artik esege de benzemiyorsun! Özenmek, her insanin içerisinde olabilen bir özelliktir insan güzele özenir, normaldir Normal olmayan bir sey varsa, o da bu özentinin derecesidir Bireylerin asagililik duygusuna sahip olmasi, bireyi ilgilendirir Ama eger bu rahatsizlik, toplumsal anlamda kronik hale gelmisse, o zaman toplu halde bir terapi gerekebilir Psikoloji okuyanlarin yakindan bildigi bir hikayedir Koyunun birisi bir düsünceye dalar ve ardindan heyecanli bir sekilde bagirir: -Arkadaslar, ben artik sürü psikolojisine uymayacagim Ardindan diger koyunlar sirayla baslar: -Ben de, ben de, ben de? Daha ilkokul siralarindayken aklimiza soktular bazi seyleri Biz ‘barbar’ bir millettik ve medeniyeti kovboy filmlerinden tanidigimiz Batili amcalarimizdan ögrenmeliydik Sanki biz dünyaya onlari taklit etmek için gelmistik Onlar gibi konusmali, onlar gibi gülmeliydik Bir insan, bilim ve teknik alaninda birçok ulvi arastirmalara imza atmis olabilir, biz buna bakmayiz Biz, kisilerin cümle içerisinde kullandiklari ‘ingilizce’ kelime sayisina bakariz Yolunu kaybeden bir turistin bile geçme ihtimalinin binde bir oldugu dag baslarindaki köy tabelalarin altina ‘welcome’ yazariz Milliyetçilik konusunda mangalda kül birakmayiz, ama is icraata gelince sinifta kaliriz Milliyetçilik demisken, birileri yine kizacak bana Müslüman insan, milliyetçi olamaz edebiyati yapacak Manda olamama hissi içlerinde uhde kalan dantelliktüel kesim, ‘keske Maras’ta bacilarimizin peçesini yirtip, namuslarina saldiranlarin sömürgesi olsaydik da,dinimizi özgürce(!) yasayabilseydik’ hayalleri kurarken, islam dininin tarih boyunca en büyük düsmanlarindan olan ingilizlere iki çift laf sokamayacak isin tuhafi, ‘var olan konumu koruma amacini güden’ bir düsünce tarzi olan ‘muhafazakarlik’ da özenti dalgasina kapilmaya baslamistir Örtmek, gizlemek ve dikkat çekmemek anlamina gelen tesettür bile, çok yüz euro’luk ithal esarplarla isi ticarete dökerek ,podyumlardaki yerini almistir Kendinden bihaber yetisen garibim lise gençligi ‘gothic’ olacagim sevdasiyla tuhaf tuhaf sekillere bürünürken, Amerikan patentli dizilerden etkilenen arkadaslar, ask ve sevgi kavramlarinin içini bosaltmistir Medeniyeti çiplak gezmek sanan çok bilmis kesim, basörtülü insanlari gerici diye yaftalarken, bir kisim basörtülü kardeslerimiz de ilerici olmak adina mini etek ve dar elbiseler giyerek, saçmalamistir Bazi zat-i muhteremler, devlet kurumlarinin ve okullarin bodrum katlarinda, ellerinde kamerayla gezerek namaz kilan insan aramis ve aradigini bulunca da, secde halindeki vatandasin fotografini bas sayfadan verip verip, ‘ahada irtica hortladi, iste kaniti’ haberini yaparken, her firsatta kendi inancini küçümseyip inege tapan Hindulari göklere çikartmistir Baska zat-i muhteremler ise, Van’da, Kars’ta Igdir’da, Erzurum’da, Hocali’da Müslüman Türkler’e türlü ahlaksizliklar yapip diri diri yakan Ermeniler’den özür dileyerek “aydin” olurum ümidine kapilmis, ‘dini bütün’ bazi çevreler de dinler arasi hosgörü adi altinda israil konsolosluguna çiçek yollamistir Ne diyeyim, eger bu ise sizin çagdas din anlayisiniz, aman kardesim, eksik olsun sizin dindarliginiz! Haysiyetsizlik duygusu kanimiza islemeye baslamisken, kendi üniversitelerimiz bile yabanci dilde egitim yaparken, aydinciklarimiz “Orhan Pamuk’tan neyimiz eksik belki bize de Nobel verirler yahu” diye saga sola yaranmaya çalisirken, vatandas delirmis bir vaziyette kültürünü yozlastirirken ve birilerinin bu itirazim karsisinda ‘sen kimsin ki toy çocuk, otur oturdugun yerde’ uyarisindan adim gibi eminken dahasi bu uyari karsisinda ‘ben Fatih’in istanbul’u fethettigi yastayim’ itirazinin da hiçbir ise yaramayacagini biliyorken, Türk’üm demek ‘out’, Avrupaliyim demek ‘in’ olmusken, kurda kuzu gibi teslim olmaktansa sürüden kaçmayi göze aliyor ve papagan yetistiren egitim sistemimize inat, onurlu bir Türk genci olarak yasamak istiyorum Velhasil kelam, iyi ki Türk’üm arkadas, iyi ki Müslüman! Orhan Dogangünes
01-09-2009 | #2 |
KRDNZ
|
Cevap : Özeniyorum,O Halde YokumÇok güzel noktalara değinmiş yazarımız Eşşeğin bile eşek olmaktan çıktığı, sürüden farklı olayım derken sürüye uyulduğu bir dönem günümüz Teşekkürler Gökkuşağı paylaşım için |
|